Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2020 07:45

Žilina pokračuje v obnove zastávok MHD, pribudne aj jedna nová


Snímka zdroj: (zilina-gallery.sk).


Mesto Žilina pokračuje v rekonštrukcii zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). Od apríla budúceho roku v rámci druhej etapy prác obnoví päť zastávok na uliciach Komenského, Mateja Bela a Pod hájom.


Nová zástavka pribudne na sídlisku Hájik na Hôreckej ceste. Informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.      

Rekonštrukčné práce v predpokladanej hodnote 385 000 eur samospráva zafinancuje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Výška povinnej spoluúčasti mesta na financovaní bude vyše 19 000 eur.

„Obnova zastávok mestskej hromadnej dopravy je významným projektom zvyšujúcim kvalitu a komfort cestovania v Žiline. Teší ma, že sme uspeli aj so žiadosťou na financovanie druhej etapy prác. V MHD sa nasledujúce roky udejú zmeny, ktoré významne posunú úroveň cestovania. Je pred nami ešte množstvo práce, ale výsledok určite ocení každý cestujúci,” podotkol primátor Peter Fiabáne.      

Cieľom rekonštrukčných prác, ktoré sú rozdelené na viac etáp, je obnoviť staré, nevyhovujúce zastávky MHD v meste. Samospráva chce dosiahnuť zvýšenie kvality prepravy, väčšiu bezpečnosť cestujúcich a bezbariérovosť zastávok. „Počas prvej etapy, ktorá sa začala na jeseň 2018 a skončila v minulom roku, mesto obnovilo 26 zastávok MHD. Celkové náklady v prvej etape boli vyše 1,5 milióna eur, projekt finančne podporil IROP,” konkretizoval Miškovčík. Mesto sa vtedy podieľalo na spolufinancovaní sumou 82 000 eur.      

Tretia fáza projektu rekonštrukcie aktuálne podlieha schvaľovaciemu procesu v rámci grantovej výzvy IROP. Samospráva v nej podľa hovorcu počíta s opravou ďalších 16 zastávok MHD. Celkové oprávnené výdavky projektu sú odhadované na približne 1,5 milióna eur, mesto by sa malo spolupodieľať sumou 76 000 eur. V poslednej, štvrtej fáze obnovia dve zastávky v centre a širšom centre za viac ako 170 000 eur. Dovedna by tak v Žiline mali obnoviť 50 zastávok MHD.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Rekonštrukciou MŠ na ulici M. Mišíka v Prievidzi sa zvýši jej kapacita
Objekt Materskej školy (MŠ) na Ulici M. Mišíka v Prievidzi kompletne zrekonštruujú. Práce, s ktorými začal dodávateľ v tomto období, majú za cieľ i zvýšenie jej kapacity, po nich by tak malo do MŠ chodiť o 20 detí viac.
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
24.03.2023
Žilina zmodernizuje ďalšie zastávky MHD za takmer 1,5 milióna eur
Žilinská samospráva spúšťa v piatok (24. 3.) ďalšiu etapu modernizácie zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej sa v najbližších mesiacoch postupne opraví 13 prístreškov s nástupnými plochami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %