Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.02.2021 08:30

Pamätník SNP v Kľačanoch čaká čiastočná rekonštrukcia


Na snímke pamätník Slovenského národného povstania (SNP) z roku 1967 v obci Trnavá Hora v časti Kľačany, ktorý čaká čiastočná rekonštrukcia. Snímka zdroj: (tasr).


Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Trnavá Hora v časti Kľačany čaká čiastočná rekonštrukcia. Pamätník vznikol v roku 1967 a podľa starostu Pavla Kravca mal pôvodne slúžiť ako okresný pamätník pre oslavy SNP.


„Dostali sme dotáciu na 3500 eur, z ktorej opravíme poškodené prístupové schody a časť betónového podstavca,“ uviedol Kravec. Ako dodal, pamätník by potreboval väčšie zásahy, obec však nemá dostatok finančných prostriedkov. Ak by sa v budúcnosti našli, starosta by chcel pri pamätníku vybudovať sprievodnú informačnú tabuľu. Pamätníku by rád vrátil aj 85 metrov dlhé oceľové reťaze, ktoré v minulosti niekto odcudzil.

Stavbu pamätníka v Kľačanoch dokončili v roku 1967, pôvodne bol venovaný partizánskemu veliteľovi Petrovi Kubíkovi a jeho spolubojovníkom, pričom mal symbolizovať aj účasť obce na SNP. Jeho súčasťou je 285 centimetrov vysoká socha partizána a 6,5-metrový pylón. Pamätník sa nachádza v lokalite Pliešky, ktorá podľa starostu patrí k najkrajším miestam v obci. „Je odtiaľ výborný výhľad na Zvolenskú kotlinu, Žiarsku kotlinu aj okolie Kremnice,“ povedal Kravec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2018
Na obnovu stredovekých hradieb na Hlbokej získalo mesto dotáciu
Mesto Trnava dostane od Ministerstva kultúry SR v rámci dotácií z programu Obnovme si svoj dom 163 245 eur na opravu posledného celistvého úseku stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. S prácami začne už v najbližšom období, trvať by mali do roku 2019.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
08.03.2022
Vzácnu historickú lokalitu pri Bazilike sv. Mikuláša čoskoro obnovia
Po piatich rokoch prípravného procesu sa mesto Trnava pustí do rekonštrukcie a revitalizácie lokality pri Bazilike sv. Mikuláša.
viac
04.05.2022
Radnica hľadá dodávateľa rekonštrukcie Námestia SNP
Mesto Trnava spustilo verejnú súťaž na realizátora dlho očakávanej rekonštrukcie Námestia SNP. Obnoví sa jeho celkový vzhľad, dôležitým momentom bude zmena polohy pamätníka osloboditeľov, ktorý otočia o 90 stupňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %