Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.01.2018 04:34

Na obnovu stredovekých hradieb na Hlbokej získalo mesto dotáciu


Trnavské hradby. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Trnava dostane od Ministerstva kultúry SR v rámci dotácií z programu Obnovme si svoj dom 163 245 eur na opravu posledného celistvého úseku stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. S prácami začne už v najbližšom období, trvať by mali do roku 2019.


Ide o časť hradobného múru od záhrad Západoslovenského múzea po fortňu za Bazilikou sv. Mikuláša. „Je to úsek zhruba v dĺžke štyristo metrov, ale je prerušený niekoľkými domami, takže budeme opravovať asi tristo metrov, len čo to počasie umožní,” povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Obnovou prejde tento unikátny tehlový fortifikačný systém zatiaľ iba z vonkajšej časti, z vnútornej sú k nemu pristavené viaceré objekty a mesto musí získať súčinnosť ich vlastníkov.

„Sme už pripravení, dodávateľa sme vysúťažili už na jeseň, je ním spoločnosť CS z Trnavy,” dodal hovorca. Informoval, že mesto má mimo rámca tejto dotácie záujem dostavať aj nárožnú vežu tohto úseku hradieb pri letnom kine, naráža však na nesúhlas pamiatkarov. „Máme záujem rokovať v tejto otázke, aby bola metodika jednotná a mohli sme na Hlbokej, ale i pri Galérii Jána Koniarka veže postaviť tak, ako sa to stalo na nároží ulíc Rybníková-Hlboká,” uviedol Tomašovič.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
29.06.2020
Trnava získala 25 000 eur na obnovenie časti opevnenia
Mesto Trnava získalo finančnú podporu vo výške 25 000 eur z Ministerstva kultúry SR. To financie pridelilo v rámci programu Obnovme si svoj dom. Vyplýva to z informácií zverejnených v Centrálnom registri zmlúv.
viac
30.06.2020
MK SR vyhlásilo výzvu na predloženie ponúk obnovy kaštieľa v Dolnej Krupej
Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie pamiatkového objektu kaštieľa v Dolnej Krupej. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnili v pondelok (29. 6.) vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %