Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
17.03.2022 12:25

Mesto Košice zruší partnerstvá s ruským Petrohradom a bieloruským Vitebskom


Magistrát mesta Košice.


Mesto Košice zruší partnerstvo a spoluprácu s ruským Petrohradom a bieloruským Vitebskom. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) odobrilo poslanecký návrh na svojom štvrtkovom rokovaní.


Poslanci schváleným uznesením požiadali primátora Jaroslava Polačeka, aby bezodkladne oznámil vláde mesta Petrohrad ukončenie platnosti protokolu o partnerstve a spolupráci, ktorý bol podpísaný 28. októbra 1995, a tiež aby oznámil Vitebskej regionálnej výkonnej rade Bieloruskej republiky vypovedanie memoranda o spolupráci, ktoré bolo podpísané 8. júla 2015.

„Toto nie je akt proti občanom Petrohradu alebo občanom Vitebska, toto je signál, že ako vláda, tak aj výkonná rada Bieloruskej republiky, nemôžu očakávať, že budú mať v civilizovanej Európe partnerstvá, pokiaľ vlády týchto republík vraždia občanov vo vedľajšom štáte,“ povedal poslanec Ladislav Strojný.

Viceprimátor Marcel Gibóda verí, že spoluprácu aj s týmito východnými partnermi ešte niekedy budú môcť obnoviť. Zdôraznil, že táto prijatá iniciatíva nie je nasmerovaná voči „demokraticky zmýšľajúcim obyvateľom, ktorí protestujú na uliciach v Rusku alebo Bielorusku -  či už proti vojne alebo proti násiliu páchanom na ich vlastných občanoch.“

MsZ ešte začiatkom marca prijalo deklaratívne vyhlásenie, ktorým mesto Košice okrem iného odmietlo a odsúdilo vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine a vyjadrilo plnú podporu a solidaritu občanom Ukrajiny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Liptovský Mikuláš sa rozišiel s OZV Recyklogroup
Pred niekoľkými dňami mesto Liptovský Mikuláš informovalo, že odstúpilo od zmluvy s OZV Recyklogroup, ktorú samospráva v súlade so zákonom uzatvorila v minulom roku na uhrádzanie platieb za triedený zber komunálnych odpadov v Mikuláši.
viac
12.04.2021
Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera
Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera na Slovensku pre spoluprácu v rôznych oblastiach výkonu kompetencií a aktivít miestnych územných samospráv.
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
25.09.2021
Nadácia PSK pre podporu rodiny pomohla 26 rodinám v núdzi
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdeľovala ďalšie financie. Celkovo 26 rodinám z ôsmich okresov pomohla sumou vo výške viac ako 15-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %