Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
18.08.2020 11:21

Kniha Novohradská paličkovaná čipka má oživiť záujem o túto techniku


Snímka zdroj: (nmg.sk).


Celkovo 15 rôznych vzorov obsahuje publikácia Novohradská paličkovaná čipka, ktorej cieľom je oživiť záujem o túto techniku.


Uviedla to spoluautorka knihy a etnologička Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci Michaela Škodová, podľa ktorej k danej téme pripravili aj workshop a výstavu.

„Veríme, že okrem čipkárok v regióne Novohrad siahnu po tejto publikácii aj čipkárky z ostatných kútov Slovenska a Novohrad sa opäť dostane do povedomia aj ako jedna z výrazných čipkárskych oblastí,” povedala Škodová.

Dodala, že na spoluprácu prizvali čipkárku Ivetu Žlnkovú, ktorá pripravila technické nákresy vybraných paličkovaných čipiek zo zbierok NMG. „Väčšinou ide o čipky všité do opleciek, spodných sukní, rubášov, ale aj do kútnych plachiet. Príznačným pre Novohrad bolo pletenie po holom vankúši, avšak ako pomôcka v začiatkoch môže poslúžiť čipkárkam práve táto publikácia a technické nákresy v nej,” podotkla etnologička.

Z technického hľadiska bola podľa nej novohradská paličkovaná čipka jednou z najnáročnejších na území Slovenska, pričom od 50. rokov 20. storočia až do roku 2018 nemala aktívnych pokračovateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
06.05.2020
Stropkov má druhú najkrajšiu monografickú knihu o meste za rok 2019
Mesto Stropkov uspelo so 70-stranovou publikáciou Bratstvo Preblahoslavenej Panny Márie Karmelskej v Stropkove 350 rokov (1669 - 2019) v 13. ročníku súťaže o Najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku za rok 2019.
viac
25.06.2021
PSK získal druhé miesto v národnej súťaži o naj propagačný materiál
Prešovský samosprávny kraj uspel v celoslovenskej prestížnej súťaži o najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku za rok 2020. So svojou brožovanou publikáciou Sestry Prešovského kraja, ktorá vznikla k rovnomennému projektu v spolupráci s fotografom Jánom Štovkom, kraj získal druhé miesto.
viac
14.02.2023
Záhorské múzeum pripravilo monografiu Rodina v ľudovej kultúre Záhoria
Záhorské múzeum v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, pripravilo novú odbornú monografiu s názvom Rodina v ľudovej kultúre Záhoria. Informovalo o tom múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %