Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
13.05.2024 07:55

Aj obaly z darčekov ku Dňu matiek je treba správne vytriediť


Snímka zdroj: archív ENVI - PAK


Druhá májová nedeľa je každoročne výnimočným dňom pre všetky mamy. Práve tento deň je jedným z tých, kedy sa snažíme urobiť im radosť o čosi viac, napríklad aj malým darčekom.


Netreba však zabúdať na to, že aj obaly z týchto milých pozorností treba správne vytriediť. Lásku prejavme nielen mamám, ale aj planéte, upozorňuje na to OZV ENVI - PAK.

Už tradične patrí jedna z májových nedieľ matkám. Tento rok to vychádza na 12. mája. Počas Dňa matiek im viac ako inokedy ukazujeme ich dôležitosť, výnimočnosť a prejavujeme vďaku za všetko, čo robia. K týmto oslavám už neodmysliteľne patria aj milé malé pozornosti. Stalo sa už pekným zvykom, že si raz v roku môžu mamy užiť trochu pozornosti navyše, potešiť sa z nejakej drobnosti. „Treba však podotknúť, že aj tá malá pozornosť sa zrejme skôr či neskôr stane odpadom a bude s ňou treba vedieť správne naložiť,“ upozornila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa venuje aj vzdelávaniu v oblasti triedenia. „Práve preto je ideálne, keď sa už pri nákupe zamyslíme nad tým, či budeme vedieť veci, ktoré si z obchodu prinesieme domov, správne vytriediť, keď sa stanú odpadom,“ doplnila. Máme pre vás nielen pár tipov na darčeky, ale aj na to, ako vytriediť obaly z nich.

Niečo pre mlsné jazýčky

Dobrá čokoláda či bonboniéra poteší určite všetky mamy, ktoré majú rady sladké. Tieto sladké dobroty bývajú balené v rôznych obaloch. Od tých papierových, cez plastové, kovové až po ich kombinácie. „Pri čokoládach a bonboniérach sa stretávame s rôznymi obalovými materiálmi. Prvé spomenuté bývajú asi najčastejšie balené v kombinácii hliníkovej fólie a vrchného, zväčša papierového obalu, prípadne ich kúpime zabalené v plastovom obale. Pri bonboniérach sa napríklad stretávame naraz aj s tromi materiálmi, kde vrchným je napríklad plastová nádoba, vnútri sú samotné bonbóny balené v hliníkovej fólii a uložené sú ešte v papierovom košíku. Aby sme teda nepotešili iba chuťové poháriky mám, ale aj prírodu, nezabúdajme tieto obaly po zjedení správne vytriediť,“ vysvetlila Katarína Kretter.

Aj obaly z kozmetiky, parfumov či sviečok treba triediť

Možno práve vaša mama nie je fanúšičkou sladkostí a vy sa ju rozhodnete potešiť nejakou kozmetikou, parfumom alebo sviečkou. Aj tu platí, že jednotlivé zložky, ak je to možné, je potrebné od seba oddeliť a vytriediť, lebo nevytriedené skončia väčšinou na skládke, kde sa stávajú záťažou pre planétu. Ako upozorňuje ENVI - PAK, sklenený flakón po doužívaní voňavky patrí do triedeného zberu skla. „Je však treba z neho odstrániť vrchnák, prípadne pumpičku, ak sa dá, a aj tie vytriediť tam, kam patria,“ dodala Kretter. Krémy a sprchovacie gély určite potešia praktické mamy. Ich obalové materiály sú prevažne z plastu. Väčšina vonných sviečok je balená v plastovom alebo sklenenom obale. Zvyšný vosk patrí, bohužiaľ, do zmesového odpadu, pokiaľ ho opätovne nedokážeme využiť, napríklad na výrobu nových sviečok.

Aké by to boli oslavy bez kvetov

Asi k najbežnejším darčekom, ktoré počas Dňa matiek dostávajú mamy, patria kvety. „Netreba zabúdať na to, že ak kúpime rezané kvety, tak treba vytriediť nielen obal, v ktorom si ich donesieme domov, ale aj rôzne ozdoby a napokon samotné kvety, ktoré po zvädnutí patria do bioodpadu,“ pripomenula Katarína Kretter. Ak kupujeme kvety v črepníku, tak nezabúdajme ten plastový po presadení vyhodiť do plastov. Okrem všetkých spomínaných darčekov mamy poteší iste akýkoľvek zážitok, dobrá večera či obed, ktorý nemusí sama nachystať, alebo obyčajné objatie.

Deň matiek nie je žiadnou novinkou

Vedeli ste, že pôvod Dňa matiek má korene už v starodávnych jarných slávnostiach? Myšlienka tých medzinárodných a pravidelných osláv tohto sviatku vznikla v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bojovala za práva matiek. V Československu sa začal oslavovať v roku 1923, a to najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka a emancipovanej predsedníčky Československého červeného kríža.

Ako správne vytriediť vybrané obaly z darčekov ku Dňu matiek? Stiahnite si fotografie jednotlivých obalov TU.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Míľa pre mamu aj v Považskej Bystrici
Pri príležitosti svetového Dňa matiek sa vo  viacerých mestách na Slovensku uskutoční zábavné podujatie s názvom Míľa pre mamu. Výnimkou nebude ani Považská Bystrica. 
viac
15.05.2018
Deň matiek sa pod Urpínom oslavoval aj tradičnými pretekmi lezúňov
Nedeľňajší Deň matiek si už tradične užili aj ich najmenšie ratolesti, ktoré v banskobystrickej Europe "súperili" na pretekoch lezúňov. Zúčastniť sa na nich mohli všetky deti, ktoré v deň podujatia dovŕšili maximálne jeden rok.
viac
04.08.2021
Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?
Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.
viac
03.12.2021
Pripravme sa na Vianoce bez odpadu
Aby sme počas príprav na Vianoce i na samotné sviatky neostali zahrabaní v odpade, pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako sa správať zodpovedne a šetrne voči nášmu životnému prostrediu a v neposlednom rade aj voči vlastnej peňaženke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %