Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.12.2021 02:25

Pripravme sa na Vianoce bez odpadu


Snímka zdroj: (menejodpadu.sk).


Aby sme počas príprav na Vianoce i na samotné sviatky neostali zahrabaní v odpade, pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako sa správať zodpovedne a šetrne voči nášmu životnému prostrediu a v neposlednom rade aj voči vlastnej peňaženke.


Otvorte s nami Adventný kalendár, ktorý nájdete na našej sociálnej sieti a inšpirujte sa, ako sa pripraviť na Vianoce bez odpadu.

Pred príchodom Mikuláša

Nebolo by azda dieťa, ale určite ani dospelý, ktorého poteší nejaká sladkosť či maličkosť v čižme za oknom. Deti obľubujú aj predovšetkým adventný kalendár, z ktorého si deň čo deň vyberajú malý darček. „Avšak namiesto toho z obchodu, ktorý obsahuje plasty, si vyrobte vlastný z látky, textilných vrecúšok alebo papiera. Okrem toho, že vyprodukujete menej odpadu, využijete veci, ktoré máte určite doma a chceli ste ich možno aj vyhodiť a zostane vám aj na ďalší rok,“ hovorí Martina Gaislová z portálu menejodpadu.sk. Počas výroby vlastného kalendára sa pritom prenesieme do našich detských čias a  urobíte dobrý skutok pre prírodu – vyprodukujete menej odpadu.

Aj keď súčasná situácia zatvorila tradičné vianočné trhy, na niektorých miestach si môžeme kúpiť punč či teplý čaj. Namiesto jednorazového si so sebou zoberme vlastný pohár, ktorý si raz kúpime a použijeme nespočetnekrát. Cestou domov iste nájdeme otvorené trafiky s vianočnými pohľadnicami. Ale so spokojnou dušou môžeme pokračovať ďalej, lebo doma si ich vyrobíme s deťmi či blízkymi vlastné pozdravy. Určite adresáta potešia viac ako tie, ktoré sú zabalené v plastovom obale.

Čižmy už sú za oknom a každý z nás netrpezlivo čaká, kedy si nájde malý darček od Mikuláša. Ale ani ten nemusí byť len zo sladkostí zabalených v rôznych farebných plastových obaloch. Pripravme si zero waste mikulášsky balíček. Môžeme od neho dať dobroty nakúpené v bezobalovom obchode. Ak ho v blízkosti nemáte, nezúfajte a siahnite po nebalenom lokálnom ovocí, či orechoch, ktoré sa dajú kúpiť na váhu aj v supermarkete.

Darček nemusí byť zabalený

Vianoce sa už nezadržateľne blížia a viacerí určite ešte stále nevedia, čím obdarovať svojich blízkych. Keďže zložitá situácia obmedzila nakupovanie v kamenných obchodoch a surfovanie po internete nie je pre každého, venujme viac ako len hmotný dar. „Svojim blízkym venujte zážitky, výlety, alebo kurz maľovania, či keramiky, či rôzne voľnočasové aktivity. Podporíte tým malých podnikateľov vo svojom okolí a zároveň z takého darčeka bude minimálny, ak vôbec, nejaký odpad,“ odporúča Martina Gaislová. Darovať môžeme aj Skutočný darček, ktorým nielen urobíme radosť nášmu blízkemu, ale zároveň pomôžeme aj niekomu, kto našu pomoc naozaj potrebuje. Pri výbere darčeka sa nebojte opýtať priateľov a rodiny, čo by si pod vianočný stromček želali. Môžeme si urobiť aj zdieľaný zoznam, do ktorého každý z nás napíše jeden darček, ktorý si želá. Navzájom sa tak obdarujme tým, čo naozaj využijeme a navyše nemusíme hodiny hádať, čo by druhého potešilo.

Ak už budeme rozmýšľať nad zaujímavými aktivitami, ktorými chcete obdarovať svojich najbližších, môžeme začať plánovať nákupy potravín. Porozmýšľajme, aké a koľko surovín naozaj potrebujeme na vianočné pečenie a čo všetko dáme na vianočný stôl. „Inšpiráciou, kde nakupovať, sú bezobalové obchody. Určite máte vo svojom okolí nejaký. Skúste si v ňom nakúpiť všetko, čo ste si zapísali do zoznamu. Do obchodu si nezabudnite zobrať vlastné nádoby, či poháre, ktoré naplníte potravinami,“ hovorí Martina Gaislová. Nakúpiť môžeme aj v obchodoch, kde predávajú lokálne produkty z nášho regiónu. Opäť tak podporíme miestnych výrobcov, ktorí v týchto časoch určite potrebujú našu pomoc. Dôsledným naplánovaním nákupu ušetríme nielen čas a peniaze, ale naozaj nakúpime len to, čo skonzumujeme. Po sviatkoch tak nevyhodíme nezjedené či pokazené jedlo do kontajnera a prispejeme k jeho menšej tvorbe.

Nie je stromček ako stromček

A nastal čas, aby sme pripravili vianočný stromček. Určite sa zhodneme na tom, že ten umelý nevyčarí skutočného ducha Vianoc. Ak sa teda rozhodnete pre živý, skúsme využiť stromček na prenájom alebo v črepníku. Po sviatkoch ho nevyhodíme ku kontajnerom, ale dostane aj ďalšie využitie. Tí odvážnejší si môžu mať aj iný originálny stromček – môže mať drevený stromček na stene alebo využiť starý rebrík, ktorý ozdobia. Trochu netradičné, ale určite ním rovnako potešíme. A aby bol pekný a pestrý, na jeho zdobenie využime dekorácie z prírodných zdrojov, napríklad z dreva, či včelieho vosku. Deti môžu vyrobiť ozdoby z papiera alebo zo zvyškov látok, ktoré nájdeme v skrini.

Ak sa na Vianoce pripravíme včas a zodpovedne, vyhneme sa nielen stresu, ale môžeme pomôcť k ochrane životného prostredia a k jeho zlepšeniu. Najkrajšie sviatky roka tak môžu byť naozaj pohodové a plné príjemných chvíľ. Je len na nás, aké si vyberieme.

Autor: (Tomáš HALÁN, menejodpadu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
Ruky preč od starých chladničiek!
V roku 1930 objavili vedci netoxický a nehorľavý freón, pre ktorý našiel priemysel široké využitie – od výroby riedidiel a čistiacich prostriedkov, či prísad do automobilovej klimatizácie až po výrobu chladničiek, kde sa používal ako chladiaci a izolačný plyn.
viac
13.12.2016
Platforma MVRO pred Vianocami vyzýva na zníženie individuálnej spotreby
Platforma mimovládnych rozvojových organizácií (MVRO) s prichádzajúcimi Vianocami vyzýva verejnosť na zníženie individuálnej spotreby, ktorá môže napomôcť pri napĺňaní 17 Cieľov udržateľného rozvoja OSN.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
03.02.2019
Do príprav MS v hokeji sa zapojí i slovenský envirorezort
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa stalo partnerom zelených aktivít, ktoré budú sprevádzať tohtoročný svetový šampionát v ľadovom hokeji na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %