Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.02.2019 08:40

Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad


Ilustračná snímka: (int).


Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.


O presnom postupe vyžiadania kompostérov bude obec svojich obyvateľov informovať. Ako je uvedené na jej webstránke, najlepším spôsobom ako hospodáriť s odpadom je predchádzanie jeho vzniku. Jednou z najstarších a najrozšírenejších človekom riadených recyklácií je kompostovanie, ktoré zintenzívňuje a optimalizuje bežné pôdne mikrobiologické procesy.       

Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre OP KŽP vyhlásilo už viacero výziev na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky zamerané na podporu predchádzania vzniku biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Žiadateľ je pritom povinný poskytnúť kompostéry obstarané v rámci realizácie projektu obyvateľom, respektíve domácnostiam nachádzajúcim sa na území realizácie projektu bezodplatne. Spolufinancovanie žiadateľa je do výšky piatich percent z celkových oprávnených výdavkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
04.09.2020
IRBK žiada J. Budaja, aby nepovolil rozšírenie skládky na Záhorí
Spoločnosť FCC Zohor, prevádzkujúca skládku na Záhorí, podala žiadosť o rozšírenie skládky o 245.000 kubických metrov, tvrdí Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK). Obyvatelia obce Zohor aj IRBK žiadajú ministra životného prostredia Jána Budaja, aby rozšírenie skládky nepovolil.
viac
12.03.2021
Zdravie ľudí ohrozujú nebezpečné skládky odpadu
Na Slovensku sa skládkuje dvojnásobok odpadu v porovnaní s európskym priemerom a štát nemá nastavený účinný systém kontroly prevádzkovateľov jednotlivých skládok. Za ostatných desať rokov objem skládkovaného odpadu stále rástol a to v priemere 3,5 % ročne na každého obyvateľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %