Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.05.2020 02:00

Stropkov má druhú najkrajšiu monografickú knihu o meste za rok 2019


Výrez z diplomu.


Mesto Stropkov uspelo so 70-stranovou publikáciou Bratstvo Preblahoslavenej Panny Márie Karmelskej v Stropkove 350 rokov (1669 - 2019) v 13. ročníku súťaže o Najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku za rok 2019.


Jej autorom je historik mesta Stropkov Ľuboslav Šmajda. Súťaž v uplynulých dňoch vyhodnotil Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou v Banskej Bystrici. Informoval o tom hovorca Stropkova Peter Novák.

Publikáciu samospráva vydala vlani a jej cieľom bolo historicky hodnoverne zmapovať dejiny Bratstva sv. škapuliara s dôrazom na fakt, že je najstarším takýmto bratstvom v strednej Európe.

„V minulom roku sme si pripomenuli 350. výročie založenia bratstva v Stropkove. Publikácia sa venuje všeobecne dejinám Karmelitánov, opisuje mariánske pamiatky v meste Stropkov, prezentuje dejiny do súčasnosti a sprievodným materiálom je aj obrazová dokumentácia. Podľa propozícií bola kniha hodnotená predovšetkým na základe vizuálnej stránky, už menej z hľadiska obsahu,” priblížil Šmajda, autor knihy, ktorá získala druhé miesto v kategórii kniha o meste – monografická.

Súťaž každoročne prispieva k zvyšovaniu estetickej úrovne obrazových a obrazovo-textových kníh a iných propagačných materiálov o Slovensku a jeho územných častiach - krajoch, regiónoch, mestách a obciach, aby boli rovnocenné úrovni propagačných produktov vychádzajúcich v starých členských štátoch Európskej únie.

Vzhľadom na aktuálne opatrenia sa podľa Nováka nemohlo uskutočniť oficiálne vyhlásenie výsledkov na každoročnej vernisáži v Banskej Bystrici. Jednotlivým oceneným boli ocenenia zaslané poštou.

Spolu s diplomom získala ocenená publikácia právo označenia nálepkou s reliéfnou pečaťou súťaže.

Mesto sa v tomto roku zapojilo aj do súťaže o Najkrajší kalendár, ale na rozdiel od minulého roka, keď získali tretie miesto, tohtoročný kalendár Stropkov – pestré mesto očami umelcov nezískal žiadnu cenu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2019
Žilina uspela v súťaži Enviromesto 2019
Mesto Žilina uspelo v súťaži Enviromesto 2019. Počas slávnostného vyhodnotenia prevzali cenu v kategórii „Ochrana ovzdušia“ zástupca primátora Vladimír Randa spoločne s vedúcim odboru životného prostredia Andrejom Vidrom a Ľubošom Slebodníkom, vedúcim oddelenia mobility z Mestského úradu v Žiline.
viac
02.12.2020
Prievidza medzi najlepšími v hodnotení zadávania verejných súťaží
Mesto Prievidza skončilo na druhom mieste v hodnotení zadávania zákaziek vo verejnom obstarávaní v kategórii menšie slovenské mestá. Odborníci vyzdvihli dobrú prípravu podkladov súťaží či konzistentnosť konania. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
25.06.2021
PSK získal druhé miesto v národnej súťaži o naj propagačný materiál
Prešovský samosprávny kraj uspel v celoslovenskej prestížnej súťaži o najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku za rok 2020. So svojou brožovanou publikáciou Sestry Prešovského kraja, ktorá vznikla k rovnomennému projektu v spolupráci s fotografom Jánom Štovkom, kraj získal druhé miesto.
viac
25.11.2021
Monografia mesta Prievidza II
V závere roka 2021 vydáva mesto Prievidza publikáciu Monografia mesta Prievidza II., ktorá je pokračovaním prvej časti. Publikáciu spracovalo mesto Prievidza ako objednávateľ so Štúdiom Harmony v náklade 2000 kusov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %