Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.11.2021 01:35

Monografia mesta Prievidza II


Mesto Prievidza.


V závere roka 2021 vydáva mesto Prievidza publikáciu Monografia mesta Prievidza II., ktorá je pokračovaním prvej časti. Publikáciu spracovalo mesto Prievidza ako objednávateľ so Štúdiom Harmony v náklade 2000 kusov.


Monografia zachytáva život v okresnom meste od roku 1945 po miléniové obdobie roka 2000. Verejnosť si ju môže zakúpiť v Turisticko-informačnej kancelárii mesta.

Druhý diel monografie sa venuje hlavne hospodárskym pomerom a politicko-spoločenskému vývoju od povojnového obdobia až do roku 1989. Kniha zachytáva hlavne vývoj v období päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia, ktorý bol v Prievidzi veľmi dynamický. Práve v tomto období boli postavené ikonické objekty mesta, ktoré dodnes slúžia na bývanie, šport, či kultúrne vyžitie a ako občianske vybavenie. Príkladom je sídlisko Píly vybudované v štýle socialistického realizmu (SORELA) s jedinečnou sgrafitovou výzdobou, ktorá v podmienkach bývalého Československa nemá v takomto rozsahu obdobu. „Toto obdobie bolo v živote mesta zaujímavé tým, že veľmi rýchlo rástol počet obyvateľov a z malého päťtisícového mestečka sa Prievidza rozrástla na niekoľko desiatok tisíc obyvateľov,“ opisuje Ivona Vojtášová vedúca referátu obchodu a cestovného ruchu MsÚ Prievidza.

Monografia prináša okrem historického mapovania aj niekoľko čitateľsky zaujímavých tém. „Medzi tie určite patria napríklad zaujímavé kriminálne prípady, ktoré sa v Prievidzi stali v sledovanom období. Keďže kriminálne témy patria medzi mimoriadne obľúbené, resp. zaujímavé veríme, že aj tieto informácie pritiahnu čitateľov. Podobne pútavo a veľmi podrobne sú v monografii rozpracované aj témy ako šport, zdravotníctvo, náboženské pomery v histórii mesta alebo verejné dianie. Oblasť športu autorsky pripravil pán Florián Leitman, známy autor viacerých publikácií o športe v Prievidzi a regióne Hornej Nitry. Pani Zuzana Kotianová, riaditeľka pobočky Štátneho archívu v Bojniciach, spracovala veľmi podrobne tému samosprávy mesta s podrobným popisom všetkých richtárov, starostov a primátorov, ktorí stáli na čele mesta v sledovanom období,“ pokračovala Vojtášová. Na publikácii pracovali viacerí autori, a to nielen renomovaní odborníci z akademického prostredia ako napr. renomovaný historik, autor viacerých publikácií o histórii Slovenska doc. Ivan Mrva, ale aj odborníci z Prievidze ako Jozef Janček, Amália Lomnická a ďalší.

Vydanie knihy sa pripravovalo niekoľko rokov, zmluva bola podpísaná ešte v roku 2016. Druhý diel je obsažnejší ako prvý, obsahuje až 317 strán textu.

„Kniha je už v týchto dňoch v predaji v Turisticko-informačnej kancelárii na Námestí slobody. Cena jednej knihy je 35 eur. Keďže sa blížia Vianoce, ponúkame záujemcom možnosť zadovážiť si zaujímavý vianočný balíček, pozostávajúci z tejto novej knihy a nástenného kalendára na rok 2022 s názvom Prievidzské peknoty, všetko v hodnote 30 eur. Veríme, že týmto potešíme všetkých, ktorí na knihu netrpezlivo čakali a zároveň im touto ponukou ponúkame pekný a hodnotný vianočný darček pre ich blízkych. Samozrejme knihu si môžu záujemcovia kúpiť aj samostatne, ak nemajú záujem o kalendár, tiež s vianočnou zľavou za 30 eur. Táto vianočná akcia potrvá do konca tohto kalendárneho roka, od januára 2022 sa bude kniha predávať za pôvodnú cenu 35 za jeden kus,“ uzavrela Vojtášová.

Autor: (Michal ĎUREJE, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Autori prvej publikácie o obci Prenčov čerpali aj z rodinných archívov
Obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica vydala svoju prvú publikáciu, ktorá približuje jej minulosť aj súčasnosť. K vydaniu knihy sa podľa starostky Aleny Ciglanovej odhodlávali dlhé roky.
viac
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
27.03.2020
V Spišskej Belej slávnostne uviedli do života knihu o histórii mesta
Po 128 rokoch od vydania publikácie Samuela Webera Geschichte der Stadt Béla vyšiel, s finančnou podporou mesta, jej slovenský preklad História mesta Spišská Belá.
viac
09.10.2020
Fotopublikácia predstaví Považskú Bystricu a jej okolie z vtáčej perspektívy
Podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu a predstaviť krásy Považskej Bystrice a jej okolia z vtáčej perspektívy je hlavným cieľom pripravovanej fotopublikácie Považská Bystrica a okolie z neba.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %