Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.03.2017 09:46

Autori prvej publikácie o obci Prenčov čerpali aj z rodinných archívov


Snímka zdroj: (tasr).


Obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica vydala svoju prvú publikáciu, ktorá približuje jej minulosť aj súčasnosť. K vydaniu knihy sa podľa starostky Aleny Ciglanovej odhodlávali dlhé roky.


"Teraz bola výborná príležitosť, lebo sme mali 750. výročie prvej písomnej zmienky o obci," priblížila Ciglanová.      

Kniha Prenčov - stopy v histórii opisuje dejiny obce do roku 1989, približuje tradičnú ľudovú kultúru, kultúrne pomery, a tiež súčasný život v obci. Aj napriek rozsiahlosti publikácie sa podľa Ciglanovej nepodarilo všetko do nej vtesnať. "Z obdobia miestnej samosprávy, od toho roku 1990 sa nám už do knihy zmestili len fakty. Z toho života je tam toho už menej. Predpokladáme, že v budúcnosti znovu nejakú knihu vydáme," podotkla starostka s tým, že by sa v nej mohli venovať aj remeslám, ktoré tu kedysi boli rozvinuté na veľmi dobrej úrovni. "Takisto sme sa toľko nevenovali Andrejovi Kmeťovi, ktorý tu prežil skoro 33 rokov," dodala Ciglanová.      

Na tvorbe publikácie sa podieľal kolektív autorov, v ktorom bol napríklad riaditeľ štátneho archívu v Banskej Štiavnici Mikuláš Čelko či veľký priaznivec Andreja Kmeťa - riaditeľ Slovenského banského múzea Jozef Labuda. Veľký podiel na jej tvorbe však mali aj miestni ľudia, autori čerpali aj z rodinných archívov.      

"Etnológiu sme zozbierali z vlastných výskumov, pretože folklórna skupina u nás pracuje 40 rokov, tak máme zozbieraného veľa takéhoto materiálu," podotkla Ciglanová. Množstvo fotografií sa podľa jej slov podarilo získať aj od samotných obyvateľov. "Kniha je podľa nás výpovedná v dvoch rovinách. Jedna je výpoveď textu, ale obrázky majú tiež výpovednú hodnotu, pretože skoro každá rodina v obci tam má svoje fotografie," uviedla starostka.      

Viac ako 300-stranovú publikáciu vydala obec v náklade 1000 kusov z vlastného rozpočtu. Samospráva sa ju rozhodla venovať ako pozornosť do každej miestnej rodiny.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2020
Múzeum predstavilo publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie
Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie - Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.
viac
27.03.2020
V Spišskej Belej slávnostne uviedli do života knihu o histórii mesta
Po 128 rokoch od vydania publikácie Samuela Webera Geschichte der Stadt Béla vyšiel, s finančnou podporou mesta, jej slovenský preklad História mesta Spišská Belá.
viac
25.11.2021
Monografia mesta Prievidza II
V závere roka 2021 vydáva mesto Prievidza publikáciu Monografia mesta Prievidza II., ktorá je pokračovaním prvej časti. Publikáciu spracovalo mesto Prievidza ako objednávateľ so Štúdiom Harmony v náklade 2000 kusov.
viac
03.01.2022
Krásno nad Kysucou zmapovalo dvadsať rokov od udelenia štatútu mesta
Dve desaťročia Krásna nad Kysucou od udelenia štatútu mesta v roku 2001 mapuje kniha, ktorú mesto zadarmo distribuuje do každej domácnosti. Podľa primátora Jozefa Grapu zachytáva dôležitú etapu, keď sa Krásno nad Kysucou z dediny stalo mestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %