Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.03.2020 08:00

V Spišskej Belej slávnostne uviedli do života knihu o histórii mesta


Snímka zdroj: (msú).


Po 128 rokoch od vydania publikácie Samuela Webera Geschichte der Stadt Béla vyšiel, s finančnou podporou mesta, jej slovenský preklad História mesta Spišská Belá.


Pôvodná publikácia je doplnená o súčasné poznatky z histórie mesta, ale aj o fotografie, pohľadnice či mapy. Knihu slávnostne uviedli do života začiatkom februára za prítomnosti primátora mesta Jozefa Kunu v Evanjelickom kostole v Spišskej Belej, kde Samuel Weber ako evanjelický farár pôsobil 47 rokov. Atmosféru udalosti umocňovalo hudobné vystúpenie spevokolu Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku z Kežmarku a inštrumentálno-spevácke vystúpenie Laury Kollegovej s Petrom Pavličkom.

Publikáciu História mesta Spišská Belá zostavil, v spolupráci s prekladateľkou a germanistkou Martinou Remiašovou, Milan Vdovjak. Odborným garantom projektu bola jazyková historička a prekladateľka Mária Papsonová. Spoluautorsky sa na knihe podieľala historička a archivárka Zuzana Kollárová, ktorá do knihy napísala životopis Samuela Webera, geológ a speleológ Stanislav Pavlarčík a veľký znalec histórie mesta Andrej Novák. Pri preklade knihy bola potrebná aj spolupráca s potomkami spišských Nemcov, dnes žijúcich v Nemecku. Tí pomohli napríklad pri identifikácii špecifických výrazov spišskej nemčiny či pri hľadaní významu archaických regionálnych výrazov.

Kniha má vyše 350 strán a obsahuje aj dve rozkladacie mapy.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Autori prvej publikácie o obci Prenčov čerpali aj z rodinných archívov
Obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica vydala svoju prvú publikáciu, ktorá približuje jej minulosť aj súčasnosť. K vydaniu knihy sa podľa starostky Aleny Ciglanovej odhodlávali dlhé roky.
viac
04.09.2018
Pri putovaní históriou si v meste zaspomínajú na D. S. Jurkoviča
Mesto Skalica spolu so Záhorským múzeom v Skalici usporiadajú ďalší diel cyklu Putovanie skalickou históriou, ktorý je tentoraz venovaný spomienke na architekta Dušana Samuela Jurkoviča pri príležitosti jeho 150. výročia narodenia. TASR informovala riaditeľka Záhorského múzea Skalica Viera Drahošová
viac
06.05.2020
Stropkov má druhú najkrajšiu monografickú knihu o meste za rok 2019
Mesto Stropkov uspelo so 70-stranovou publikáciou Bratstvo Preblahoslavenej Panny Márie Karmelskej v Stropkove 350 rokov (1669 - 2019) v 13. ročníku súťaže o Najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku za rok 2019.
viac
25.11.2021
Monografia mesta Prievidza II
V závere roka 2021 vydáva mesto Prievidza publikáciu Monografia mesta Prievidza II., ktorá je pokračovaním prvej časti. Publikáciu spracovalo mesto Prievidza ako objednávateľ so Štúdiom Harmony v náklade 2000 kusov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %