Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.04.2017 10:59

Oravská mozaika z kávových zŕn je svetovým unikátom


Originalita múzea kávy v Krušetnici tkvie v nádhernej mozaike z kávových zŕn, ktorá zobrazuje celý príbeh kávy od zrnka po zber. Nájdete tu napríklad aj mapu pestovateľských oblastí, či výjavy z histórie.


Roman Florek, tvorca rekordne veľkej mozaiky z viac ako štyroch miliónov kávových zŕn umiestnených na stenách múzea kávy Oravakafe v hornooravskej obci Krušetnica (okres Námestovo), si za svoj svetový unikát prevzal ďalší certifikát.


Mozaiku s plochou 107 štvorcových metrov tvoril nadšenec kávy za pomoci rodiny a priateľov takmer tri roky.      

"Je to certifikát za unikátny slovenský rekord, ktorý má svetové parametre," informoval komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok. Dva certifikáty už vyučený čašník dostal počas slávnostného otvorenia múzea v novembri 2016. Jeden za najväčšiu mozaiku z kávových zŕn a druhý za najväčší počet vystavených rôznych exponátov súvisiacich s výrobou a prípravou kávy. V múzeu sa ich v súčasnosti nachádza viac ako 550.      

Z mozaiky v Múzeu Oravakafe by sa dalo pripraviť takmer 60 000 káv. Unikátne obrazy v interiéri múzea tvoria viac ako štyri milióny rôzne pražených kávovníkových zŕn. Zrná zlepené do najväčšej mozaiky na svete majú hmotnosť približne 400 kilogramov a jej veľkosť prekonala svetový rekord až päťkrát. Čo sa týka vystavených exponátov, najstarší má viac ako 200 rokov. Takmer všetky sú plne funkčné.      

Certifikát si nadšenec kávy prevzal na podujatí Pri káve o káve, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 24. apríla v priestoroch múzea. Takisto tu do života uviedli knihu odborníka na kávovú tematiku Jozefa Augustína Pri káve o káve a kávovinách. Súčasťou programu bolo hudobné vystúpenie, ukážky prípravy rôznych druhov káv a techniky latte artu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Svetový deň cestovného ruchu v Nitre
Mesto Nitra a Katedra manažmentu kultúry a turizmu Filozofickej fakulty UKF v Nitre organizuje už po dvanástykrát podujatie Svetový deň cestovného ruchu, ktorého oslavy sa viažu k 27. septembru.
viac
03.09.2018
Pred Dňom soli prejde Hlavnou ulicou historický koč
Historické zaujímavosti o soli a jej výrobe sa budú môcť dozvedieť návštevníci podujatia Deň soli v Prešove, ktoré sa uskutoční v sobotu (8. 9.) od 12.00 h. Deň predtým sa na Hlavnej ulici predvedie historický koč.
viac
25.09.2020
Jubilejný Michalský jarmok ponúkne tradičné radovánky
Jarmočnú atmosféru môžu zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na tridsiatom ročníku Michalského jarmoku, ktorý sa uskutoční v nedeľu 27. septembra. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
11.08.2021
Mesto Topoľčany sa počas hodov pokúsi prekonať svetový rekord
V piatok (13. 8.) sa začne v Topoľčanoch 27. ročník Topoľčianskych hodov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %