Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.09.2018 11:22

Pred Dňom soli prejde Hlavnou ulicou historický koč


Ilustračný výrez plagátu.


Historické zaujímavosti o soli a jej výrobe sa budú môcť dozvedieť návštevníci podujatia Deň soli v Prešove, ktoré sa uskutoční v sobotu (8. 9.) od 12.00 h. Deň predtým sa na Hlavnej ulici predvedie historický koč.


Ako informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Novotná, konský záprah s historickým kočom bude prechádzať Hlavnou ulicou v piatok (7. 9.) od 14.00 h a zdrží sa približne hodinu.       

Deň soli organizuje Slovenské technické múzeum v spolupráci s mestom Prešov a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš.       

"Návštevníkov čaká živé divadlo, ktoré doplní bohatý kultúrny program. Predstaví sa banícky orchester z poľskej soľnej bane Bochnia. Nebudú chýbať stánky s remeslami a občerstvením. Návštevníci budú môcť vidieť reálne tesanie sôch do kamennej soli, výrobu lán a mnoho iného," uviedla Novotná.       

Múzeum Žup Krakowskich Wieliczka z Poľska sa predstaví zaujímavou výstavou soľných baní a pre veľkých aj malých budú pripravené rôzne tvorivé dielne, maľovanie soľničiek, hod soľou do suda či dobové varenie soli.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
20.08.2019
Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po druhýkrát
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne s Múzeom Solivar má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
26.08.2022
Areál Múzea Solivar sa opäť naplní soľnou tematikou
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne so Slovenským technickým múzeom má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %