Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
07.05.2024 10:05

Obyvateľom Závodia predstavili vizuál nového námestia


Vizuál, zdroj: Žilina SP21


V žilinskej mestskej časti Závodie plánujú zrevitalizovať centrálnu asfaltovú plochu a dať jej charakter zeleného námestia. Nový vizuál verejného priestoru už vedenie žilinskej radnice predstavilo obyvateľom Závodia na minulotýždňovom spoločnom stretnutí.


TASR o tom informovala Zuzana Ondrášová z komunikačného odboru Mestského úradu v Žiline.         

Centrálny priestor v Závodí tvorí malé námestie, do ktorého sa zbieha osem ulíc. "Uprostred stojí na podstavci kamenný kríž z roku 1906, ktorý dali postaviť občania Závodia v Amerike. Hoci ide o významný pietny prvok, okolie v súčasnosti pôsobí nedôstojne a chýbajú tam lavičky," priblížila súčasný stav Ondrášová.         

Doplnila, že o architektonickú štúdiu sa postaral Útvar hlavného architekta (ÚHA) mesta Žilina v spolupráci so študentmi architektúry. "Hlavným cieľom návrhu koncepcie je prepojenie dôležitých peších ťahov v smere od parčíka k predajni potravín, ktorý je na základe analýz najviac využívaný chodcami," poznamenal riaditeľ ÚHA Rudolf Chodelka.         

Ako ďalej podotkol, v súčasnosti je toto miesto popretkávané sieťou komunikácií, pričom automobilová ani pešia doprava nie je jasne vymedzená. Dôležitými podkladmi pre návrh konceptu spomínaného priestoru boli preto najmä dopravné rozbory pozostávajúce z dopravného prieskumu a analýzy ďalších dát, ktoré pomohli objasniť správanie jednotlivých používateľov v danom území.         

"Okolie kríža bude tvorené menšou spevnenou plochou s posedením, obklopené kvetinovými záhonmi a vegetáciou. Celé námestie dostane zelený nádych, upokojí sa doprava a zvýši sa bezpečnosť chodcov a cyklistov. Parkovanie pred prevádzkou potravín zostáva zachované," dodal Chodelka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Čistenie Vodného diela Žilina už tento víkend
Jarné upratovanie vo veľkom dorazilo aj do Žiliny. Okrem čistenia ulíc, zberu veľkoobjemového odpadu či revitalizácie zelene, sa čistoty dočká aj okolie Vodného diela pri Žiline.
viac
29.11.2017
Na Mariánskom námestí v Žiline inštalujú novú vianočnú výzdobu
Mesto Žilina si pre svojich obyvateľov a návštevníkov pripravilo malé prekvapenie v podobe novej vianočnej výzdoby na Mariánskom námestí. Aktuálne prebieha jej postupné osádzanie a skúšanie.
viac
22.11.2018
Čarovná predvianočná atmosféra začína už aj v Žiline
Oproti minulému roku bude na Mariánskom námestí viac predajných stánkov. Návštevníci tu nájdu 14 stánkov s občerstvením, osem z nich bude predávať prioritne tradičné jedlá, šesť stánkov tradičné nápoje.
viac
23.10.2019
Mesto bude regulovať umiestňovanie nových herní
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili úpravu pravidiel pre vznik ďalších herní na území mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %