Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.02.2023 12:35

Záhorské múzeum pripravilo monografiu Rodina v ľudovej kultúre Záhoria


Výrez z obalu knihy.


Záhorské múzeum v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, pripravilo novú odbornú monografiu s názvom Rodina v ľudovej kultúre Záhoria. Informovalo o tom múzeum.


Publikácia sa tematicky venuje rodinným zvykom v roľníckom prostredí. "Tie sú poňaté chronologicky od narodenia a detstvo cez mladosť, svadobné zvyky, dospelosť až po starobu a pohrebné obyčaje. Autorkou publikácie etnografického charakteru je etnologička a odborná pracovníčka múzea Dita Andrušková. Autorom grafickej úpravy a dizajnu je grafik František Jablonovský," uviedlo múzeum.

Bohatú obrazovú časť knihy tvoria dobové fotografie archívu múzea a vybraných zbierkových predmetov. Doplnené sú materiálmi z ďalších archívov pamäťových inštitúcií a súkromných osôb z oblasti Záhoria a Myjavy z konca 19. storočia až 70. rokov 20. storočia.

Obsahový základ monografie vychádza z výstavy a katalógu Rodina v tradičnej ľudovej kultúre Záhoria, sprístupnenej v múzeu na prelome rokov 2020 až 2021, ktorý autorka rozšírila o nové poznatky a fotografie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
Moja milá šaty prala...
Zvyky a tradície pri praní na potoku v podaní Folklórnej skupiny Makovanka z Makova.
viac
09.03.2020
Múzeum predstavilo publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie
Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie - Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.
viac
25.05.2021
Do zbierok Záhorského múzea pribudli fajansy
Do zbierok Záhorského múzea, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), pribudla cenná kolekcia západoslovenských džbankárskych výrobkov. Informovalo o tom múzeum na sociálnej sieti.
viac
03.04.2023
Veľkonočné zvyky na dedine spoznali návštevníci Múzea slovenskej dediny
Veľkonočné tradície a zvyky spoznali v nedeľu návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %