Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
07.05.2024 12:10

Samospráva získala takmer jeden milión eur na opatrovateľskú službu


Snímka zdroj: mesto Banská Bystrica


Mesto pod Urpínom dostane na podporu opatrovateľskej služby finančné prostriedky z národného projektu Podpora opatrovateľskej služby. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Banská Bystrica poskytne samospráve zhruba 995.000 eur, ktoré môže použiť do konca budúceho roka.


TASR o tom v pondelok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.         

Mesto sa zapojilo do výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku. Ide o časť národného projektu, ktorý je zameraný na vyplácanie financií za hodiny opatrovateľskej služby poskytované prijímateľovi sociálnej služby. Zámerom je poskytnúť kvalitné, udržateľné a cenovo dostupné služby pre všetkých, ktorí sú na pomoc opatrovateľov odkázaní.         

"Z projektu pokryjeme mzdové náklady opatrovateliek, ktoré vykonávajú túto službu v domácnosti a sú zamestnancami mesta. Získali sme časť požadovaného finančného príspevku," konštatovala vedúca odboru sociálnych vecí magistrátu Ivana Kružliaková.         

Mesto zamestnáva okolo 70 opatrovateliek, ktoré sa starajú približne o 150 prijímateľov domácej opatrovateľskej služby. V súčasnosti by ich rady rozšírilo minimálne o ďalšiu desiatku opatrovateľov. Zároveň spolupracuje i s ostatnými neverejnými poskytovateľmi tejto služby pôsobiacimi na území mesta. Aktuálne ich je päť, pričom so štyrmi z nich má uzatvorenú zmluvu o poskytovaní finančného príspevku. Na základe nej každému obyvateľovi, ktorému poskytuje opatrovateľskú službu neverejný poskytovateľ a má s mestom uzavretú zmluvu, prispieva sumou 7,23 eura za jednu hodinu služby.         

"Uvedomujeme si, že práca opatrovateliek je nesmierne namáhavá po fyzickej i psychickej stránke. Verím, že aj vďaka národnému projektu podporíme rozvoj opatrovateľskej služby, s cieľom predchádzať jej poskytovaniu v zariadení pre seniorov. Našou snahou je, aby klienti mohli čo najdlhšie zotrvať vo svojom prirodzenom domácom prostredí," zdôraznil primátor Ján Nosko.         

Samospráva zároveň očakáva, že po preukázaní nákladov, získa v budúcom roku ďalší príspevok vo výške okolo 995.000 eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2019
Výstavba športovej haly je pre EYOF 2021 kľúčová, vláda ju podporila
Mesto pod Urpínom sa intenzívne pripravuje na Európsky olympijský festival mládeže (EYOF), ktorý bude hostiť od 24. júla do 1. augusta v roku 2021 viac než 3600 športovcov, členov realizačných tímov, funkcionárov z 50 európskych krajín.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
23.02.2022
Stará Turá podporí terénnu opatrovateľskú službu aj s pomocou eurofondov
Na podporu terénnej opatrovateľskej služby získalo mesto Stará Turá nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 148 000 eur. Cieľom projektu je zabezpečenie procesu prechodu z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť v oblasti sociálnych služieb v meste Stará Turá.
viac
29.04.2023
Na konferencii budú hovoriť o podpore mestského rozvoja
V Banskej Bystrici budú hovoriť o otvorenom vládnutí na miestnej úrovni i o podpore mestského rozvoja. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora Banskej Bystrice s tým, že konferenciu naplánovali na začiatok mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %