Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.08.2022 08:25

Mesto v novom školskom roku opäť podporí znevýhodnených študentov


Ilustračná snímka.


Viac než 50 talentovaným študentom stredných a vysokých škôl, ktorí z finančných dôvodov nemôžu študovať, prerozdelila cez štipendijný fond Andreja Hanzlíka banskobystrická samospráva doteraz z rozpočtu vyše 42 000 eur.


Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora Banskej Bystrice s tým, že sa oň možno uchádzať opäť.

"Štipendium v školskom roku 2022/2023 môžu získať študenti stredných a vysokých škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia s trvalým pobytom v Banskej Bystrici. Ide o študentov pochádzajúcich z rodín, ktorých spoločne posudzované príjmy v rodine na základe zákona o životnom minime, nepresahujú dvojnásobok zákonom stanovených súm, a ktorých priemerný prospech v predchádzajúcich dvoch rokoch štúdia dosiahol priemer do 2,00," konštatoval Strelec.

"Žiadateľom o štipendium môže byť len fyzická osoba, ktorá sa po ukončení štúdia vráti minimálne na dva roky do nášho mesta. Ak študent v období podávania žiadosti nemá 18 rokov, môže tak za neho urobiť zákonný zástupca," uviedla Ivana Michaliková zo školského úradu magistrátu.

Samospráva udeľuje štipendium od roku 2009. Za 13 rokov podporila 52 študentov stredných a vysokých škôl. Niektorých podporila opakovane.

"Naše mesto finančne podporuje nadaných študentov, ktorí si žiaľ nemôžu dovoliť platiť štúdium. Verím, že práve v súčasnom období, kedy počúvame z každej strany o neustálom zvyšovaní výdavkov, či už za energie, služby, nájom či potraviny, bude pomoc zo strany mesta pre mladých povzbudením. Vzdelanie, ktoré nadobudnú, im nikto nezoberie," zdôraznil primátor Ján Nosko.

Žiadosť o štipendium spolu s prílohami, ktoré sú zverejnené na webe mesta, môžu žiadatelia doručiť na klientske centrum úradu do 15. septembra.

Andrej Hanzlík, po ktorom je fond pomenovaný, zastával v rokoch 1923 až 1927 post starostu Banskej Bystrice a označovali ho za "advokáta chudobných".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
10.03.2018
Zelený vzdelávací fond rozdelí na projekty 155-tis. eur
Zelený vzdelávací fond, ktorý bol zriadený so zámerom podporiť tretí sektor v snahe o environmentálne vzdelávanie, výchovu a osvetu v spoločnosti, podporí projekty za 155-tis. eur. Finančné prostriedky do fondu venovali súkromné spoločnosti, jedna súkromná osoba a rezort životného prostredia.
viac
02.05.2020
MsZ Banskej Bystrice schválilo 320 000 eur pre boj s pandémiou
Mestskí poslanci v Banskej Bystrici schválili v utorok (28. 4.) sumu vo výške 320 000 eur, ktorá sa použije z rezervného fondu na refundáciu a financovanie bežných výdavkov spôsobených výskytom pandémie nového koronavírusu.
viac
10.11.2020
Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené
Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %