Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
09.05.2024 07:50

V mestách a obciach si pripomíname hodnotu slobody a demokracie


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Mestá a obce si pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom uctievajú v týchto dňoch pamiatku padlých hrdinov, ktorí bojovali za ideály spravodlivosti a ľudských práv v 2. svetovej vojne.


V tento významný deň 8. mája Dňa víťazstva nad fašizmom, ktorý je dňom ukončenia 2. svetovej vojny v Európe, si aj v mestách a obciach pripomíname históriu, ktorá nám priniesla základy pre slobodnú a demokratickú spoločnosť, v ktorej dnes žijeme.

Pri tejto príležitosti aj samosprávy vytvárajú priestor vo svojej komunite za účasti svojich občanov, miestnych občianskych organizácií a osobností, aby si uctili tých, ktorí obetovali svoje životy za našu slobodu a demokraciu.

V dnešnej dobe je viac ako kedykoľvek predtým dôležité, aby sme uvedomili hodnotu mieru, slobody a nezávislosti. Na miestnej úrovni je našou úlohou tieto hodnoty chrániť a pripomínať si ich aj pri pietnych aktoch organizovaných samosprávami pri pomníkoch padlých hrdinov či pomníkoch slobody.

V mestách a obciach, kde žijú naše mladé generácie, nezabúdame na ponaučenie sa z histórie, aby temná éra iracionálnych ideológii sa nikdy nevrátila. Týmto v samosprávach budujeme spoločenstvá, ktoré si ctia dedičstvo spomienky na 2. svetovú vojnu a chránia hodnoty miestnej demokracie.

Mestá a obce nielen dnes ale aj v období predchádzajúcich týždňov organizovali spomienkové akcie pri príležitosti dnešného Dňa víťazstva nad fašizmom.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
14.11.2023
Bojnický zámok bude otvorený i v Deň boja za slobodu a demokraciu
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice bude pre verejnosť otvorené i v piatok 17. novembra. Prehliadky zámku a jaskyne budú môcť návštevníci počas Dňa boja za slobodu a demokraciu absolvovať od 10.00 h do 15.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %