Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.05.2022 03:20

Jarné simulované záplavy v ramene Dunaja začnú 13. mája


Na archívnej snímke z vrtuľníka pohľad na rozvodnené ramená Dunaja pri Šulianskom jazere. Snímka zdroj: (tasr).


V ramennej sústave Dunaja sa tento rok začnú simulované záplavy 13. mája. Trvať budú 30 dní. Nadväzovať na ne bude 11-dňová letná záplava. Potvrdilo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Jarná simulovaná záplava by podľa envirorezortu mala začať s prietokom 90 metrov kubických za sekundu. Následne by sa to malo ustáliť na 60 metrov kubických za sekundu. "Cieľom jarnej a letnej simulácie je dosiahnutie čo najpriaznivejších účinkov pre faunu a flóru v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja," priblížilo tlačové oddelenie. Rozhodnutie o záplavách padlo na stretnutiach so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR, Bratislavským regionálnym ochranárskym združením (BROZ), Slovenským rybárskym zväzom, Slovenským rybárskym klubom a Slovenským vodohospodárskym podnikom.

Aktuálny manipulačný poriadok neumožňuje záplavy s prietokom 120 metrov kubických za sekundu a v záplavovom území sa nachádzajú aj nelegálne stavby. Vodohospodárska výstavba upozornila, že pri takýchto zvýšených prietokoch cez odberný objekt Dobrohošť by sa mohli stavby poškodiť a do prírody sa tak dostať znečisťujúce látky. "Preto do doby odstránenia hrozby v dôsledku zaplavenia stavieb nie je možné realizovať mimoriadnu manipuláciu a odskúšať konštrukciu odberného objektu," skonštatovalo MŽP.

"Ako sa zástupcovia ŠOP Dunajské luhy vyjadrili, budú o  odskúšanie prietoku 120 metrov kubických za sekundu žiadať ako o mimoriadnu manipuláciu v jesennom období, aby mohli byť tieto, pre ramenný systém nevyhnutné, vyššie prietoky následne zapracované do nového manipulačného poriadku pre vodné dielo Gabčíkovo," uviedla Katarína Sobeková z BROZ. Doplnila, že nový poriadok sa v súčasnosti pripravuje a mal by byť aktualizovaný v jeseni. Následne by mal byť platný od budúceho roka.

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova.

Manipulačný poriadok pre sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. Objekt projektovali na kapacitu vody 234 m3 za sekundu. V roku 2015 to bolo maximálne 90 m3 za sekundu. Potom manipulačný poriadok počítal už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 m3 za sekundu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2020
Na dolnom úseku Malého Dunaja sa má postaviť protipovodňová ochrana
Na dolnom úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda sa má postaviť protipovodňová ochrana. Ministerstvo životného prostredia poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) viac ako osem miliónov eur.
viac
27.05.2021
Vo vnútrozemskej delte Dunaja pripravili za rok až dve simulované záplavy
Vodohospodári po prvý raz v histórii Vodného diela Gabčíkovo pripravili za jeden rok až dve simulované záplavy starých ramien a koryta Dunaja.
viac
21.07.2022
Na Cenu SR za krajinu 2022 nominovali deväť projektov
Celkom deväť realizovaných projektov bolo nominovaných do tohtoročnej Ceny SR za krajinu. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá je národným koordinátorom ceny, pričom vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
28.03.2023
V ramene Dunaja sa v nedeľu začali jarné umelé záplavy
V ramennej sústave Dunaja sa v nedeľu (26. 3.) začali jarné umelé záplavy. Trvať budú 34 dní. Maximálny prietok 90 kubických metrov (m3) za sekundu bude trvať tri dni. Informoval o tom štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %