Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.03.2023 01:30

V ramene Dunaja sa v nedeľu začali jarné umelé záplavy


Snímka zdroj: (tasr).


V ramennej sústave Dunaja sa v nedeľu (26. 3.) začali jarné umelé záplavy. Trvať budú 34 dní. Maximálny prietok 90 kubických metrov (m3) za sekundu bude trvať tri dni. Informoval o tom štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV).


Prietok by sa mal následne ustáliť na 60 kubických metrov za sekundu. Záplavy sa uskutočnia na základe požiadavky Správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy. Po ukončení jarnej simulovanej záplavy, teda po poklese na prietok 30 kubických metrov za sekundu, navrhla ponechať priepusty na jednotlivých líniách zahradené. Chce tiež, aby sa po znížení prietoku nechali priepusty zahradené približne do polovice júna.

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova.

Manipulačný poriadok pre sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. Objekt projektovali na kapacitu vody 234 m3 za sekundu. V roku 2015 to bolo maximálne 90 m3 za sekundu. Potom manipulačný poriadok počítal už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 kubických metrov za sekundu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena
Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.
viac
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
27.05.2021
Vo vnútrozemskej delte Dunaja pripravili za rok až dve simulované záplavy
Vodohospodári po prvý raz v histórii Vodného diela Gabčíkovo pripravili za jeden rok až dve simulované záplavy starých ramien a koryta Dunaja.
viac
03.05.2022
Jarné simulované záplavy v ramene Dunaja začnú 13. mája
V ramennej sústave Dunaja sa tento rok začnú simulované záplavy 13. mája. Trvať budú 30 dní. Nadväzovať na ne bude 11-dňová letná záplava. Potvrdilo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %