Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.02.2020 12:45

Na dolnom úseku Malého Dunaja sa má postaviť protipovodňová ochrana


Situácia na Malom Dunaji počas zdvihnutej hladiny Dunaja v Kolárove 4. júna 2013. Snímka zdroj: (tasr).


Na dolnom úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda sa má postaviť protipovodňová ochrana. Ministerstvo životného prostredia poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) viac ako osem miliónov eur.


Podpísali aj zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného prostriedku. Zverejnená je v centrálnom registri zmlúv.

„Stavba rieši zvýšenie bezpečnosti územia proti spätnému vzdutiu povrchovej vody z Dunaja a Váhu vybudovaním zátvorného objektu na Klátovskom ramene a jeho prepojením s pravostrannou hrádzou Malého Dunaja a Klátovského ramena,” povedal hovorca SVP Marián Bocák. V blízkosti Klátovského ramena a priľahlého úseku Malého Dunaja sa nachádzajú viaceré obce, ako Horné Mýto, Trhová Hradská, Topoľníky, Ohrady, Dunajský Klátov či Orechová Potôň.

Počas povodní bývajú ohrozené hrádze Klátovského ramena, ale aj hrádze v celom úseku kanála Gabčíkovo - Topoľníky, Klátovského kanála a Starého Klátovského kanála, približuje Bocák. Dodáva, že ochranné hrádze Klátovského ramena a jeho prítokov boli budované z hlinito-piesčitých a piesčitých zemín v rôznych časových obdobiach. V čase povodní sa na niektorých miestach vyskytujú zamokrené plochy a vývery sprevádzané vyplavovaním jemných častíc z podložia ochranných hrádzí.

„V súčasnosti prebiehajú prípravne práce na prístupovej komunikácii a v prípade vhodnejších klimatických podmienok pristúpi zhotoviteľ k samotnej realizácii prác na protipovodňovej ochrane,” uviedol Bocák. Pripomína, že Klátovské rameno je vzácnym chráneným územím. Technické opatrenia na zvýšenie koruny jeho ochrannej hrádze podľa SVP neprichádzajú do úvahy.

Stavbou zátvorného objektu s priečnou hrádzou bude čiastočne zvýšená ochrana zdravia a života obyvateľov v záujmovom území. „Umožní sa jeho ďalší rozvoj a zároveň dôjde k zvýšeniu protipovodňovej ochrany riešenej lokality a k eliminácii potenciálnych povodňových škôd,” skonštatoval Bocák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
26.09.2017
Do roku 2021 pripravuje SVP protipovodňové stavby za 320 miliónov eur
Využiť možnosti financovania z posledného obdobia európskych štrukturálnych fondov či budovanie ďalších protipovodňových opatrení. To sú ciele, s ktorými do nasledujúceho obdobia vstupuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pripomínajúci si 20. výročie svojho založenia.
viac
09.06.2020
MŽP poskytlo 33 miliónov na protipovodňovú ochranu Malého Dunaja
Zníženiu rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy má pomôcť protipovodňová ochrana dolného úseku Malého Dunaja. Na jej tretiu etapu Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) 33 802 024 eur.
viac
05.03.2021
SVP sa nestotožňuje so závermi analýzy NKÚ, považuje ich za nepresné
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa nestotožňuje so závermi analýzy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Považuje ich za nepresné, vytrhnuté z kontextu. Úrad analyzoval výdavky použité na výstavbu protipovodňových opatrení. Informoval o tom hovorca SVP Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %