Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
22.01.2024 02:00

Generálna prokuratúra: Previerky dodržiavania zákonnosti v reedukačných centrách


Ilustračná snímka


Na základe Plánu hlavných úloh prokuratúry Slovenskej republiky na rok 2023 vykonala Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v priebehu roka 2023 previerky dodržiavania zákonnosti v každom z 13 reedukačných centier aktuálne pôsobiacich na území Slovenskej republiky.


Cieľom týchto previerok realizovaných v súlade s § 18 zákona č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre v znení neskorších predpisov bolo preskúmanie a následné komplexné zhodnotenie stavu zákonnosti v reedukačných centrách.

Pri výkone previerok, ktoré boli vykonávané generálnou prokuratúrou vždy neohlásene, sa kládol dôraz na dodržiavanie práv detí umiestnených v reedukačných centrách, ako aj na podmienky, za akých sú deti v reedukačných centrách držané.

Na základe poznatkov získaných vlastnou previerkovou činnosťou generálnej prokuratúry je nutné konštatovať, že reedukačné centrá pri súčasnom nastavení a pravidlách fungovania nielenže neplnia účel, ktorý im súčasná právna úprava zveruje, ale nepredstavujú pre umiestnené deti ani bezpečné miesto, v ktorom by boli dodržiavané ich práva.

Za alarmujúci považuje generálna prokuratúra stav, ktorý umožňuje, aby sa priamo v reedukačnom centre dieťa stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania, a to dokonca opakovane. Nemenej alarmujúcimi sú zistenia o rozsahu porušovania práv a zásahoch do osobnej slobody detí, ku ktorým dochádza v reedukačných centrách.

Previerkami generálnej prokuratúry  bolo zistené, že maloletým deťom v reedukačných centrách sú vo viacerých oblastiach poskytované práva v menšom rozsahu než odsúdeným vo výkone trestu odňatia slobody. 

Ďalšie informácie sa dočítate TU.

 

 

Autor: (Text + foto: Generálna prokuratúra SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2019
Generálna prokuratúra sa vyjadrila k poplatkom v materských školách
Na základe nejasného výkladu a rozdielneho názoru Združenia miest a obcí Slovenska a Ministerstva školstva, Vedy výskumu a športu SR sa ZMOS obrátilo na Generálnu prokuratúru SR.
viac
01.10.2020
O problematike voľby kontrolórov musíme informovať
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s komplikáciami pri voľbe hlavných kontrolórov samospráv listom obrátil na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky, aj na parlamentný výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
18.06.2021
J. Viskupič podal na GP SR trestné oznámenie na Čistý deň
Trestné oznámenie na neziskovú organizáciu Čistý deň podal v piatok na Generálnej prokuratúre (GP) SR predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.
viac
19.01.2023
Mestá a obce majú nedostatky pri prijímaní povinných VZN, naznačuje GP SR
Mestá a obce majú nedostatky pri prijímaní obligatórnych (povinných) všeobecne záväzných nariadení (VZN). Vyplýva to zo zhodnotenia stavu zákonnosti všeobecne záväzných nariadení miest a obcí vo veciach územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %