Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
17.08.2023 12:35

Cestujúci žiadajú prinavrátiť pôvodnú obslužnosť Devínskej N. Vsi


Snímka zdroj: (Google maps).


Nespokojní cestujúci mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Bratislave požadujú prinavrátenie pôvodnej obslužnosti mestskej časti Devínska Nová Ves. Nepozdávajú sa im zmeny týkajúce sa autobusových liniek 20, 21 a 23, poukazujú napríklad na problémy pre sídlisko Jána Jonáša.


Zmeny kritizuje aj starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír, ktorý má za sebou rokovania na magistráte aj so zástupcami automobilky.

"Opätovne som počúval, ako sú zmeny v prospech obyvateľov Bratislavy a Devínskej Novej Vsi. Škoda len, že to nepočujem od samotných Bratislavčanov a najmä Devískonovovešťanov," konštatuje na sociálnej sieti Krajčír s dôvetkom, že v stredu by malo dať hlavné mesto definitívne stanovisko k danej problematike.

Zmeny týkajúce sa troch autobusových liniek negatívne vnímajú aj samotní obyvatelia. Poukazujú na to, že nimi došlo k obmedzeniu a odrezaniu obyvateľov sídliska, študentov, cezpoľných či množstva ukrajinských rodín z ubytovne od priameho spojenia nielen s Devínskou Novou Vsou, ale aj ďalšími mestskými časťami. Zhoršuje sa tiež spojenie s nemocnicou Bory, autobusovou i železničnými stanicami, cestovanie sa komplikuje aj pre žiakov základných a stredných škôl v Dúbravke.

"Zmeny v bratislavskej MHD neprinášajú žiadnu primeranú alternatívu," odkazujú petičiari konštatujúc, že pôvodne trasovanie liniek bol "rokmi osvedčený, overený, efektívny a verejnosťou ťažko vybojovaný spôsob." Kritizujú nové intervaly spojov i nedostačujúcu nadväznosť, zvýšenie počtu prestupov, výrazné časové zdržanie či zníženie bezpečnosti prepravy maloletých i ďalších cestujúcich na extrémne frekventovanej a pre autá predimenzovanej ceste Jána Jonáša.

Magistrát v reakcii pre TASR uviedol, že akékoľvek zmeny v MHD robí hlavné mesto a Dopravný podnik Bratislava na základe dát z premávky a tiež spätnej väzby od verejnosti. Pri ich vyhodnocovaní je podľa hovorcu Bratislavy Petra Bublu zohľadňovaná závažnosť podnetov.

"V prípade najzávažnejších podnetov, napríklad nemožnosti cestovať MHD, hoci aj s prestupom, budú úpravy cestovného poriadku zrealizované k začiatku školského roka," uviedol Bubla. Ak budú ako opodstatnené vyhodnotené logisticky zložitejšie úpravy, napríklad zmeny trás, tieto je možné podľa neho vykonať v horizonte viac ako tri mesiace, vzhľadom na technologické postupy.

Mesto ubezpečuje, že podnety sú a budú vyhodnocované aj po začatí školského roka a vyučovania na univerzitách a vysokých školách. Pri rozhodovaní o ďalších krokoch budú slúžiť napríklad aj priebežne zbierané informácie o počtoch cestujúcich prostredníctvom automatických počítadiel vo vozidlách.

V mestských častiach Ružinov, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica a Lamač došlo začiatkom augusta k lokálnym zmenám v trasovaní a cestovných poriadkoch niektorých liniek MHD. Linky, ktoré využíva veľký počet cestujúcich, sú posilnené, trasy s nízkou vyťaženosťou sú upravené, prípadne nahradené novými spojmi. Deklaruje však, že vyťaženosť liniek bude sledovať. Ak to bude potrebné, pristúpi v budúcnosti k úpravám.

Proti zmenám boli spustené viaceré petície. Týkali sa zachovania pôvodnej trasy autobusovej linky 36, zachovania autobusovej linky 74 či zachovanie pôvodnej trasy trolejbusovej linky 64.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Cestujúci musia v najbližších dňoch rátať s niektorými zmenami v MHD
Cestujúci v bratislavskej MHD musia na niektorých linkách rátať v najbližších dňoch so zmenami. Upozorňuje na to na sociálnej sieti Dopravný podnik Bratislava (DPB).
viac
09.07.2021
Devínska N. Ves hospodárila vlani s prebytkom 743 000 eur
Bratislavská Devínska Nová Ves hospodárila v minulom roku s prebytkom 743 000 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2020, ktorí schválili poslanci na ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.
viac
14.03.2022
DPB pripravuje od 26. marca viaceré zmeny pre cestujúcich v MHD
Dopravný podnik Bratislava pripravuje od 26. marca viaceré zmeny pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD). Reaguje nimi aj na uvoľnenie protipandemických opatrení.
viac
25.03.2022
DPB pripravil od soboty viaceré zmeny pre cestujúcich v MHD
Dopravný podnik Bratislava pripravil od soboty (26. 3.) viaceré zmeny pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD). Reaguje nimi aj na uvoľnenie protipandemických opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %