Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
03.04.2017 03:32

Ako sa postarať o pouličné mačky


Ilustračná sníma: (int).


Ferálne alebo pouličné mačky sú bežnou súčasťou koloritu miest a obcí. Spolunažívanie s nimi by sa malo riadiť pravidlami, o ktorých informovala Sloboda zvierat.


Podľa nich by ľudia nemali mačky vyháňať z prirodzených skrýš pri obydliach. Majú tam svoje miesto a zbavujú okolie škodcov. Ak ferálne mačky ľudia kŕmia, mali by sa snažiť zabezpečiť ich kastráciu. Odchyt, kastrácia a návrat mačiek do pôvodného prostredia zabránia ich premnožovaniu a krutej likvidácii mačiat.       

Bratislavčania môžu o odchyt a sterilizáciu mačiek v okolí bezplatne požiadať magistrát, pre ktorý túto službu vykonáva ekologická organizácia Sloboda zvierat. Majitelia by mali dať kastrovať aj svoje mačky, pokiaľ chodia pravidelne von. V obciach môžu občania požiadať miestny úrad o kastračný projekt.      

Pokiaľ ide o nález bezprizorných mačiatok (treba sa najprv presvedčiť, či matka nie je v okolí), chorých alebo zranených mačiek, obyvatelia Bratislavy by mali kontaktovať mestskú políciu. Sloboda zvierat následne zabezpečí ich odchyt a prijme zvieratá v bratislavskom útulku.       

Prípady krutého zabíjania mačiek, ako topenie či otrávenie, by ľudia nemali tolerovať. Sú trestné a mali by ich preto nahlasovať polícii. Ak by občania chceli o problematike informovať aj svoje okolie, Sloboda zvierat im poskytne letáky. Ľudia, ktorí majú záujem a možnosti, pomôžu mačke bez domova, ak si ju osvoja.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
17.06.2016
Zámer chovať nebezpečné pavúky či plazy obec posudzovať nebude
Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy.
viac
10.11.2016
Aká bude úhrada poplatkov SOZA?
Začiatkom novembra sa v Senici uskutočnilo pracovné rokovanie zástupcov vybraných samospráv, Združenia miest a obcí Slovenska a Slovenského ochranného zväzu autorského.
viac
28.06.2023
Mesto bude finančne podporovať kastračný program túlavých mačiek
Mesto Lučenec a občianske združenie (OZ) Túlavé labky sa dohodli na spolupráci pri podpore kastračného programu túlavých mačiek. Cieľom spolupráce je poskytnúť pouličným mačkám základné ošetrenie a predísť zvyšovaniu ich počtu na sídliskách. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %