Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.06.2023 03:20

Mesto bude finančne podporovať kastračný program túlavých mačiek


Ilustračná snímka.


Mesto Lučenec a občianske združenie (OZ) Túlavé labky sa dohodli na spolupráci pri podpore kastračného programu túlavých mačiek. Cieľom spolupráce je poskytnúť pouličným mačkám základné ošetrenie a predísť zvyšovaniu ich počtu na sídliskách. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.


"Mačky sa môžu rozmnožovať už keď majú päť mesiacov a mať mačiatka dva až trikrát ročne. Populácia mačiek sa tak môže v rekordnom čase veľmi rozrásť. Najlepšie, čo môžeme urobiť, je odchytiť ich, nechať vykastrovať, sterilizovať u veterinára a vrátiť na pôvodné miesto do ich prostredia, pretože to je ich domov," skonštatovala za OZ Michaela Bombová s tým, že kastrácie sú vo svete najosvedčenejším spôsobom regulácie stavov pouličných zvierat.

OZ Túlavé labky združuje dobrovoľníkov, ktorí sa dlhodobo venujú osvete, odchytu a prostredníctvom zmluvného veterinára i sterilizácii ferálnych mačiek. Ide o mačky, ktoré sa narodili na ulici a pre svoju plachosť len málokedy vedia žiť spolu s človekom. "Kastráciami sa predchádza premnoženiu mačiek, ozdraví sa populácia, znižuje sa riziko prenosu vírusových či parazitárnych ochorení," dodala Bombová.

Túlavé mačky sú po kastrácii označené zastrihnutím do ušnice. Zákrok je podľa OZ preventívnym opatrením a zviera nijako neovplyvní, naďalej totiž ostáva lovcom hlodavcov. Činnosť OZ v rámci mesta oceňuje i samospráva. "Majú zmapované okolie a vedia, kde sa túlavé mačky nachádzajú vo väčšom počte. Majú skúsenosti, odborné vedomosti a osvedčenie na odchyt zvierat," uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková s tým, že v rámci spolupráce bude mesto kastračný program finančne podporovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
03.04.2017
Ako sa postarať o pouličné mačky
Ferálne alebo pouličné mačky sú bežnou súčasťou koloritu miest a obcí. Spolunažívanie s nimi by sa malo riadiť pravidlami, o ktorých informovala Sloboda zvierat.
viac
28.08.2017
Partizánske uzavrie partnerstvo s troma ďalšími mestami
Partizánske uzavrie partnerstvo s troma ďalšími mestami. Spolupracovať na viacerých úrovniach bude so srbskou Bajinou Baštou, chorvátskym Vukovarom a poľskými Krapkowicami.
viac
22.09.2017
Levice nadviažu spoluprácu s poľským Lubaczówom
Mesto Levice má záujem o nadviazanie spolupráce s poľským Lubaczówom. Ako informoval zástupca primátora Levíc Ján Krtík, samospráva tak získa aktívneho a spoľahlivého partnera pre projekty v rámci V4 i ďalšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %