Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.04.2022 03:00

Žiaci a študentI budú mať v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne vstup zadarmo


Snímka zdroj: muzeum.sk


Oravská galéria ruší od 1. apríla 2022 vstupné do Župného domu v Dolnom Kubíne pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.


Epidémia vírusu COVID-19 zasiahla našu krajinu vo všetkých jej sférach. Prvý prípad nákazy vírusom na Slovensku bol potvrdený 6. marca 2020 a už 12. marca bola vyhlásená mimoriadna situácia. V súčasnosti, dva roky po týchto udalostiach, sme stále konfrontovaní s prítomnosťou vírusu v krajine. Rôzne formy obmedzenia činnosti kultúrnych inštitúcií, ktoré boli nevyhnutné pri zamedzení šírenia nákazy, skomplikovali ich fungovanie, dokonca viackrát spôsobili ich dočasné zatvorenie. Viaceré výstavy boli otvorené bez vernisáží, návštevnosť bola nízka, z dôvodu výpadku návštev žiakov a študentov škôl absentovala činnosť galerijného pedagóga, nebolo možné vykonávať komentované prehliadky.

Jedným z predpokladaných dôsledkov pandémie a s ňou spojených udalostí bude aj zmena spoločenských návykov a v rámci nich aj nižšia návštevnosť niektorých druhov kultúrnych podujatí. Jedným z krokov, ktorý sme sa rozhodli preto urobiť, je zrušenie vstupného pre žiakov základných škôl a študentov stredných škôl od 1. apríla 2022 v Župnom dome v Dolnom Kubíne.

Vstupné pre tento typ návštevníka bol doteraz viac-menej symbolický. Jeho zrušenie odbúra administratívne prekážky pre realizáciu rôznych typov galerijných edukácií pre školské skupiny. Získanie si školopovinného diváka, jeho zaujatie pre galerijné podujatia, možnosť naň edukatívne pôsobiť, vidíme ako dôležitú investíciu smerom do budúcnosti. Týmito opatreniami môžeme získať návštevníka, ktorý si vytvorí s inštitúciou vzťah a bude sa v budúcnosti do galérie vracať.

Administratívne a výstavné centrum Oravskej galérie v Dolnom Kubíne poskytuje návštevníkom päť stálych expozícií umenia od 15. storočia po súčasnosť a dva priestory na krátkodobé výstavy domáceho a zahraničného umenia. V Župnom dome máme k dispozícii aj ďalšie priestory, v ktorých pripravujeme príležitostné výstavy z vlastných zbierok alebo ich poskytujeme na uvedenie rôznych projektov.

Autor: Mgr. Michal Čajka, PhD., riaditeľ Oravskej galérie


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2017
Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc
Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.
viac
15.04.2019
Oravská galéria získala vlani dotácie z FPU na sedem projektov
Sedem projektov Oravskej galérie (OG) v Dolnom Kubíne získalo minulý rok dotáciu z Fondu na podporu umenia (FPU). Financie v celkovej výške viac ako 35.000 eur boli použité na nadobudnutie a odborné ošetrenie zbierkových predmetov a výstavnú činnosť. Informovala o tom riaditeľka galérie Eva Ľuptákov
viac
28.10.2019
9xEXP – séria edukačných podujatí v stálych expozíciách Oravskej galérie
Oravská galéria prevádzkuje deväť stálych expozícií, z toho päť v Župnom dome v Dolnom Kubíne. Expozície umožňujú na vybraných dielach sledovať vývoj slovenského výtvarného umenia od stredoveku až po súčasnosť.
viac
04.02.2020
Fašiangová kompánia - „Pohľady do zbierok“
Oravská galéria opäť ponúka návštevníkom nahliadnutie do svojich bohatých zbierok, tentoraz predstaví diela s fašiangovou tematikou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %