Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.12.2017 11:38

Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc


Pozvánka.


Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.


Najstarším zachovaným betlehemom na Orave je betlehem z Trstenej, jeho vznik bol pravdepodobne spojený s pôsobením rehoľného rádu františkánov, ktorí do Trstenej prišli v roku 1772. Na Orave sa v období Vianoc hrávali tzv. pastierske hry, ktoré dotvárali špecifickú atmosféru vianočných sviatkov. Oravské betlehemy nesú znaky prostredia, v ktorom vznikali, preto aj betlehemy okrem postáv svätej rodiny najčastejšie obsahujú figúry valachov, ovce, barany, kozy, psy, somáre. Valach sa často zobrazuje ako zbojník oblečený v zelenej košeli a súkenných nohaviciach s píšťalou a kapsou, ostatné postavy sú zvyčajne oblečené do oravského odevu. Veľkým zážitkom pre všetkých bol príchod betlehemcov. Všetky tieto momenty pôsobili nielen na tradovanie hier, ale aj na obohatenie vianočného obdobia.

Napriek spoločným znakom sa oravské betlehemy dajú rozdeliť do troch skupín: izbové betlehemy vychádzajú z klasickej podoby kostolného betlehemu; mechanické betlehemy a statické, s klasickou ikonografickou formou. Tieto nosili betlehemci so sebou a hrávali pri nich svoje vianočné hry, tak ako aj jeden z najvýraznejších a osobitých zjavov slovenského insitného umenia s mimoriadne vzácnym a hodnotovým prejavom Štefan Siváň(1906 - 1995). K vyrezávaniu plastík sa dostal cez vyrezávanie betlehemov, s ktorými chodil v 20. - 30. rokoch koledovať. Prešiel nielen odľahlé miesta Slovenska, ale aj Moravu a Sliezsko. Betlehem i figúrky (bôžatá) si sám aj polychromoval a pri ich výrobe vychádzal z tradície rezbárstva sakrálnych plastík. Betlehem je súčasťou rezbárovej stálej expozície, vystavený v Oravskej galérii na prízemí Župného domu.

Vystavenú kolekciu zo zbierok Oravskej galérie dopĺňajú aj pozoruhodné ľudové diela - tabuľový betlehem z Tvrdošína, vyrezávané betlehemy od oravských rezbárov Ignáca Marcoňa(1880 - 1956), Ignáca Masničáka, Štefana Siváňa ml. (1945 - 2005) a zástupcov  štyroch generácií rodiny Medvecký Beňo z Tvrdošína - Štefan Medvecký Beňo (1849 - 1924), Štefan Medvecký Beňo II. (1869 – 1941) a Jozef Medvecký Beňo (1927 – 2014). Zastúpenie majú aj iné regióny Slovenska dielami Dušana Benického (1950) a Jozefa Šátora. Výstavu dopĺňajú maliarske diela s adventnou a vianočnou tematikou insitných tvorcov Jula Považana, Ondreja Šteberla, Juraja Lauka, Michala Škrovinu a historické tlače s tematikou Narodenia.

 

Autor: (Oravská galéria)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2019
Oravská galéria získala vlani dotácie z FPU na sedem projektov
Sedem projektov Oravskej galérie (OG) v Dolnom Kubíne získalo minulý rok dotáciu z Fondu na podporu umenia (FPU). Financie v celkovej výške viac ako 35.000 eur boli použité na nadobudnutie a odborné ošetrenie zbierkových predmetov a výstavnú činnosť. Informovala o tom riaditeľka galérie Eva Ľuptákov
viac
04.02.2020
Fašiangová kompánia - „Pohľady do zbierok“
Oravská galéria opäť ponúka návštevníkom nahliadnutie do svojich bohatých zbierok, tentoraz predstaví diela s fašiangovou tematikou.
viac
27.09.2021
Oravská knižnica vystavuje historické a motorizované bicykle
Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne pozýva do konca októbra na výstavu replík historických a motorizovaných bicyklov zo zbierky Branislava Peničku s názvom Ako bolo predtým.
viac
02.04.2022
Žiaci a študentI budú mať v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne vstup zadarmo
Oravská galéria ruší od 1. apríla 2022 vstupné do Župného domu v Dolnom Kubíne pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %