Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
28.10.2019 12:05

9xEXP – séria edukačných podujatí v stálych expozíciách Oravskej galérie


Ilustračná snímka (ogdk)


Oravská galéria prevádzkuje deväť stálych expozícií, z toho päť v Župnom dome v Dolnom Kubíne. Expozície umožňujú na vybraných dielach sledovať vývoj slovenského výtvarného umenia od stredoveku až po súčasnosť.


V tomto roku sme pripravili projekt zameraný na realizáciu série edukačných aktivít, ktorých cieľom je vzdelávanie detského diváka v oblasti výtvarného umenia. Na konkrétnych dielach hravou a interaktívnou formou vysvetľuje základné pojmy vo výtvarnom umení. Súčasťou projektu je multifunkčný mobilný box, ktorý je využiteľný ako všestranná variabilná edukačná pomôcka. Práca s multifunkčným boxom je určená pre cieľové skupiny naprieč širokým vekovým spektrom od 5+, pre organizované skupiny aj pre individuálneho návštevníka.Autorom programu 9xEXP je profesionálny výtvarný umelec a skúsený galerijný pedagóg Mgr., Mgr. art. Jozef Matuška, ktorý sa dlhodobo venuje edukácii a pripravil niekoľko úspešných projektov tohto typu v Slovenskej národnej galérii.

Edukačné podujatia spolu so sprievodnými materiálmi, v ktorých sú využité zdigitalizované zbierkové predmety, podporia dialóg medzi návštevníkom a výtvarným umením, poskytnú návod, ako umelecké dielo vnímať a ďalej s ním pracovať.

Program, určený predovšetkým pre školy, ponúka detskému divákovi metodicky a odborne pripravené aktivity, zamerané na lepšiu orientáciu vo výtvarnom umení a vysvetlenie jeho základných foriem, slohového a štýlového vývoja, vizuálnych znakov a symbolov. Prispieva k rozvoju tvorivosti a nadväzuje na predchádzajúce aktivity, ktoré galéria v oblasti galerijnej pedagogiky poskytuje už niekoľko rokov. V roku 2012 galéria vydala detského sprievodcu po stálych expozíciách s názvom „GPS – ako sa nestratiť v galérii“.

Edukačné programy pripravujeme v súlade s učebnými osnovami. Široký rozsah a zameranie našich expozícií nám v plnej miere umožňuje edukáciu formou zážitkového vyučovania predmetov: výchova umením, výtvarná výchova, umenie a kultúra,  ale aj regionálna výchova, slovenský jazyk a literatúra, dejepis, náboženská a etická výchova a vytvára priestor aj na medzipredmetové väzby. Možnosti využitia multifunkčného boxu sú široké a dlhodobé, do budúcnosti sa počíta s tvorbou ďalších metodík, ktoré budú ponúkať nové alternatívy edukácie a reinterpretácie zbierkových predmetov v stálych expozíciách, resp. diel na výstavách.

Séria workshopov je rozdelená do štyroch tém: Mobilný krídlový oltár, Tvár ako médium, Mobilná moderna a jej princípy a Živé sochy.

Termín podujatí je od októbra do konca decembra 2019. Na každý program je potrebné sa vopred objednať telefonicky a podrobnejšie informácie získate na tel. čísle: +421 43 586 3212 u galerijnej pedagogičky Žofie Mäsiarovej.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Autor: Oravská galéria v Dolnom Kubíne


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2017
Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc
Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.
viac
15.04.2019
Oravská galéria získala vlani dotácie z FPU na sedem projektov
Sedem projektov Oravskej galérie (OG) v Dolnom Kubíne získalo minulý rok dotáciu z Fondu na podporu umenia (FPU). Financie v celkovej výške viac ako 35.000 eur boli použité na nadobudnutie a odborné ošetrenie zbierkových predmetov a výstavnú činnosť. Informovala o tom riaditeľka galérie Eva Ľuptákov
viac
04.02.2020
Fašiangová kompánia - „Pohľady do zbierok“
Oravská galéria opäť ponúka návštevníkom nahliadnutie do svojich bohatých zbierok, tentoraz predstaví diela s fašiangovou tematikou.
viac
02.04.2022
Žiaci a študentI budú mať v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne vstup zadarmo
Oravská galéria ruší od 1. apríla 2022 vstupné do Župného domu v Dolnom Kubíne pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %