Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.08.2023 10:50

Založenie Matice slovenskej pripomenuli inscenovaným valným zhromaždením


Zdroj: MS


Inscenovaným valným zhromaždením Matice slovenskej z roku 1863 sa v piatok v Martine začal vstupný program osláv 160. výročia jej založenia. Podľa predsedu MS Mariána Gešpera divadelná dramatizácia v Parku sv. Cyrila a Metoda podrobne popísala založenie a prvý deň MS.


Doplnil, že repliky hercov parafrázovali z dobových zápisníc. "Ukazujú, že mnohé veci, ktoré Slováci rozoberali v roku 1863, nás do určitej miery trápia aj v súčasnosti. Materiálne a finančné problémy, ale aj to, ako riadiť slovenskú kultúru," podotkol Gešper.        

Pripomenul, že MS reprezentuje národnú ideu okrem iného v histórii, literatúre, archívnictve, ale aj pri spolupráci so zahraničnými Slovákmi. "V obciach dobrovoľne udržiava tradície 505 miestnych odborov a základňa je na úrovni 26.500 členov. Máme aj 20 pracovísk, ktoré na profesionálnej úrovni robia rôznorodé aktivity s obcami, mestami a máme tiež vedecké pracoviská," uviedol predseda MS.        

Hlavný program s názvom Matica žije na Slovensku aj vo svete sa začne v sobotu (5. 8.) napoludnie. "V martinskej športovej hale vystúpia folklórne matičné kolektívy zo všetkých kútov Slovenska a slovenského zahraničia. Podvečer sa uskutoční slávnostný galaprogram s názvom 160 rokov v Turčianskej záhradke, 30 rokov v Slovenskej republike. Vyvrcholením programu bude vystúpenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu. Následne sa uskutoční koncert pod názvom Matica pre mladých, Matica pre súčasnosť, na ktorom vystúpia slovenské speváčky Veronika Rabada a Zuzana Smatanová," dodal tajomník MS Ján Seman s tým, že v nedeľu sa v Martine uskutočnia slávnostné pobožnosti s pripomenutím 160. výročia MS.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2018
Pred 50 rokmi Slovenská národná rada schválila zákon o Matici
Oživenie pôsobenia Matice Slovenskej a obnova jej členskej základne. Takéto dôsledky mal priniesť Zákon SNR z 27. júna 1968(č. 97/Zb), ktorým sa legalizovala nová koncepcia Matice Slovenskej(MS) a ktorý pred 50 rokmi Slovenská národná rada (SNR) jednomyseľne schválila.
viac
01.07.2018
Folklórne slávnosti pod Poľanou pripomenú aj 380. výročie založenia Detvy
Scénické i komorné folklórne programy, sprievodné podujatia ako Jarmok tradičných ľudových remesiel, Gajdošský dvor, ale i výstavy sôch, drevených plastík či modrotlače budú súčasťou 53. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou 6. - 8. júla.
viac
23.11.2018
Dubnická priemyslovka oslavuje sedemdesiatku
Stredná priemyselná škola v Dubnici nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja oslávi okrúhle 70. výročie svojho založenia. Vychovala hokejistu Mária Bližňáka i súčasného župana Jaroslava Bašku.
viac
02.11.2021
Matica slovenská si pripomenula 103. výročie Deklarácie slovenského národa
Výbor Matice slovenskej (MS) si v sobotu (30. 10.) v Martine pripomenul 103. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa. Deklarácia znamenala pre slovenský národ novú historickú etapu – vznik prvého Česko-Slovenska, v ktorom sa v roku 1919 obnovila činnosť matice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %