Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2018 05:50

Pred 50 rokmi Slovenská národná rada schválila zákon o Matici


Snímka: (tasr)


Oživenie pôsobenia Matice Slovenskej a obnova jej členskej základne. Takéto dôsledky mal priniesť Zákon SNR z 27. júna 1968(č. 97/Zb), ktorým sa legalizovala nová koncepcia Matice Slovenskej(MS) a ktorý pred 50 rokmi Slovenská národná rada (SNR) jednomyseľne schválila.


MS sa v ňom definovala ako celonárodná kultúrna ustanovizeň, ktorá "na základe dobrovoľného členstva zjednocuje tvorcov a priaznivcov národnej kultúry, svojou dokumentačnou a bádateľskou prácou rozvíja slovenskú kultúru a vykonáva prácu národno-vlastivedného charakteru doma i za hranicami". Tým sa uzákonila jednota inštitucionálnej a členskej zložky MS.       

Prijatie zákona bolo výsledkom rozsiahleho spoločenského pohybu, v rámci ktorého vznikali miestne kluby Matice slovenskej, organizovali sa kultúrne a spoločenské podujatia nastoľujúce požiadavku rehabilitácie MS postihnutej zákonom z roku 1954 a uzákonenie jej postavenia v slovenskom verejnom živote. Vážnou témou bolo uznanie práva MS na starostlivosť o národnokultúrne potreby krajanov v "kapitalistických krajinách". Nový model MS sa precizoval v matičných kruhoch od marca 1968 a v priaznivej politickej atmosfére sa napokon podarilo dosiahnuť jeho uzákonenie.

Predchádzajúci zákon z roku 1954 totiž zmenil postavenie MS zo spolku na štátnu inštitúciu so Slovenskou národnou knižnicou a Knihovedným ústavom. Zákon zúžil jej pôsobenie v celoslovenskom rámci tým, že zrušil jej členské hnutie a odobral jej starostlivosť o zahraničných Slovákov. Poveril ju starostlivosťou o získavanie, spracúvanie a sprístupňovanie tlačených, rukopisných, hudobných a obrazových dokumentov národnej kultúry. Vybudovanie najbohatšieho dokumentačného centra národnej kultúry bolo najväčším prínosom v nasledujúcom období.       

Vzťah centrálnej moci k Matici slovenskej pred rokom 1968 vystihuje aj incident medzi jej predstaviteľmi a vtedajším československým prezidentom Antonínom Novotným počas jeho návštevy Martina.       

"Antonín Novotný sa dopustil niekoľkých velľých faux pas. Najväčšie z nich bolo, že veľmi ostro urazil Maticu slovenskú. Na niekoľkých svojich verejných vystúpeniach sa nepriamo dotkol aj národného cítenia Slovákov. Od predstaviteľov Matice odmietol prevziať dary, obvinil ich z podpory separatismu. A perlička na záver: zakázal prijať dary aj svojej manželke so slovami: 'Božka, nič neber!' Potom odišiel do Prahy," uviedol český historik Zdeněk Doskočil pre Českú televíziu.       

Následné politické uvoľnenie v spoločnosti prinieslo v roku 1968 nádej aj na oživenie pôvodného poslania Matice slovenskej vrátane znovuobnovenia jej členskej základne a rozvoja starostlivosti o zahraničných Slovákov. Tento nádejný proces trval len krátko a bol opäť zastavený v tzv. normalizačnom procese.       

Zdroj: Kronika Slovenska 2, Dušan Kováč a kol. Fortuna Print, Praha (1999), ct24.czzs,

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2019
Matice slovanských národov sa zhodli na intenzívnejšej spolupráci
Matice a inštitúcie slovanských národov zintenzívnia spoluprácu a dialóg v duchu matičných, kresťanských a tradičných hodnôt.
viac
03.06.2020
Zmena modelu financovania Matice slovenskej má viesť k vyššej hospodárnosti
Prehodnotenie financovania Matice slovenskej (MS) vychádza zo zámeru v programovom vyhlásení vlády zvýšiť efektivitu a hospodárnosť kultúrnych inštitúcií a týka sa zmeny modelu financovania, nie zrušenia inštitúcie samotnej.
viac
02.11.2021
Matica slovenská si pripomenula 103. výročie Deklarácie slovenského národa
Výbor Matice slovenskej (MS) si v sobotu (30. 10.) v Martine pripomenul 103. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa. Deklarácia znamenala pre slovenský národ novú historickú etapu – vznik prvého Česko-Slovenska, v ktorom sa v roku 1919 obnovila činnosť matice.
viac
05.08.2023
Založenie Matice slovenskej pripomenuli inscenovaným valným zhromaždením
Inscenovaným valným zhromaždením Matice slovenskej z roku 1863 sa v piatok v Martine začal vstupný program osláv 160. výročia jej založenia. Podľa predsedu MS Mariána Gešpera divadelná dramatizácia v Parku sv. Cyrila a Metoda podrobne popísala založenie a prvý deň MS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %