Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
05.08.2024 07:55

Pripomíname si 161. výročie vzniku a 105. výročie obnovenia Matice slovenskej


Budova Matice slovenskej. Snímka Teraz.sk


Štvrtý august je symbolom trvalého odkazu našich predkov, ktorí sa nebáli postaviť za svoje práva, kultúru a jazyk. Miestna územná samospráva je priamym dedičom týchto hodnôt, ktoré Matica slovenská presadzovala a chráni už od svojho vzniku.


Aj v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripomíname 161. výročie vzniku Matice slovenskej a 105. výročie jej obnovenia. Matica slovenská, ako významná národná a kultúrna inštitúcia, zohrala kľúčovú úlohu v histórii nášho národa a prispela k formovaniu slovenskej identity, kultúry a vzdelanosti. 

Založenie Matice slovenskej v roku 1863 bolo významným momentom, ktorý spojil katolíkov a evanjelikov pod spoločným cieľom národného a kultúrneho obrodenia. Táto jednota bola zosobnená prvým predsedom Matice slovenskej, katolíckym biskupom Štefanom Moysesom, a jeho podpredsedom, evanjelickým superintendentom Karolom Kuzmánym. Ich spoločné úsilie je príkladom toho, aká je dôležitá spolupráca pre vyššie dobro národa.

Obnovenie Matice slovenskej 4. augusta 1919 prinieslo nový rozmer tejto inštitúcie. Po prvej svetovej vojne a vzniku Československej republiky sa Matica slovenská začala intenzívne angažovať v zakladaní miestnych spolkov v obciach a mestách po celom Slovensku. Tieto spolky zohrávali kľúčovú úlohu v šírení kultúrneho dedičstva a vzdelanosti na miestnej úrovni, čo je dedičstvo, ktoré pokračuje dodnes.

Miestna územná samospráva je priamym dedičom týchto hodnôt, ktoré Matica slovenská presadzovala a chráni už od svojho vzniku. Mestá a obce Slovenska nesú zodpovednosť za zachovávanie týchto tradícií a odovzdávanie ich mladým generáciám. Preto je tento deň dôležitý aj pre našu mládež, ktorá je nositeľom budúcnosti našich miest a obcí.

Mestá a obce podporujú činnosť Matice slovenskej na svojom území, pretože si uvedomujú význam histórie, národa, jazyka i kultúry. Pri príležitosti tohto pamätného dňa v kalendári Matice slovenskej organizujú rôzne spomienkové podujatia. Tieto podujatia sú príležitosťou na posilnenie komunity, pripomenutie si našej histórie a vzdelávanie mladej generácie o dôležitosti Matice slovenskej a jej dedičstva.

Deň 4. august má v histórii Matice slovenskej a Slovenska mimoriadny význam. Práve v tento deň v roku 1863 bola Matica slovenská založená v Martine, čo znamenalo pre slovenský národ začiatok novej éry kultúrneho a národného obrodenia. Matica slovenská sa stala centrom vzdelanosti, kultúry a národného povedomia, ktoré sú aj dnes základnými kameňmi našej identity.

Navyše, 4. august 1919 bol dňom obnovenia Matice slovenskej po prvej svetovej vojne a vzniku Československej republiky. Obnovenie tejto inštitúcie znamenalo návrat k hodnotám a ideálom, ktoré boli dočasne potlačené, a dalo novú nádej na rozvoj slovenského kultúrneho a spoločenského života.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2018
Pred 50 rokmi Slovenská národná rada schválila zákon o Matici
Oživenie pôsobenia Matice Slovenskej a obnova jej členskej základne. Takéto dôsledky mal priniesť Zákon SNR z 27. júna 1968(č. 97/Zb), ktorým sa legalizovala nová koncepcia Matice Slovenskej(MS) a ktorý pred 50 rokmi Slovenská národná rada (SNR) jednomyseľne schválila.
viac
30.10.2023
ZMOS si pripomenulo 105. výročie prvej Československej republiky aj v ČR
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomenulo 105. výročie prvej Československej republiky spomienkovými stretnutiami v Černovej, na Košariskách a v českom Hodoníne. TASR o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
31.10.2023
ZMOS si pripomína 105. výročie prijatia Martinskej deklarácie
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si včera pripomenulo 105. výročie prijatia Martinskej deklarácie, ktorou sa slovenskí vlastenci prihlásili k vzniku spoločnej Československej republiky.
viac
02.01.2024
ZMOS si pripomenulo významný sviatok: 31. výročie vzniku Slovenskej republiky
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si 1. januára pripomenulo 31. výročie vzniku Slovenskej republiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %