Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
02.01.2024 07:55

ZMOS si pripomenulo významný sviatok: 31. výročie vzniku Slovenskej republiky


Ilustračné foto. Zdroj: istock


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si 1. januára pripomenulo 31. výročie vzniku Slovenskej republiky.


Mestá a obce združené v ZMOS v priebehu prvých januárových dní organizujú množstvo kultúrno – spoločenských aktivít, ktorých cieľom je nielen privítať nový rok, ale aj pripomenúť si najdôležitejší míľnik našej histórie – a to je vznik samostatnej SR.

To, o čom snívali a za čo bojovali naši predkovia, predovšetkým v 19. storočí, sa na konci 20. storočia stalo realitou. Cesta k naplneniu snáh a túžob našich predkov však nebola jednoduchá a ani priamočiara. Zložitosť doby 19. storočia a veľký národný útlak s krátkym obdobím nadýchnutia sa v čase existencie troch slovenských gymnázií a Matice slovenskej len dotvára zložitosť doby, v ktorej sa generácie Bernolákovcov a Štúrovcov snažili o akceptáciu slovenského národa, jazyka a kultúry ako samostatnej entity v tom čase tvoriacej Rakúsko – Uhorskú monarchiu.

Koniec 19. storočia a začiatok 20. storočia priniesol jedno z najťažších období maďarizácie, ktoré bolo umocnené Apponyiho školskými zákonmi a masakrom v Černovej. 

Snaha Slovákov a túžba po samostatnom štáte bola zreteľná nielen na domácej pôde, ale aj v zahraničí, o čom svedčia Clevelandská dohoda v 1915 a Pittsburská dohoda v roku 1918. Spoločné stretávanie českých a slovenských elít v Luhačoviciach od roku 1908 rovnako dopĺňalo mozaiku aktivít, v ktorých Česi a Slováci hľadali spoločnú formu národnej sebarealizácie v spoločnom štáte.

Vďaka mimoriadnym aktivitám Tomáš Garrigue Masaryka a Milana Rastislava Štefánika svetlo sveta uzrel spoločný štát Čechov a Slovákov. Hoci sa nenaplnili prísľuby o autonómii Slovenska, Prvá Československá republika bola pre nás mimoriadne dôležitá a znamenala záchranu nášho národného, kultúrneho a jazykového života. 

Druhá svetová vojna a nástup totalít, najprv v hnedom odtieni, a neskôr v červenom, takisto poznamenali náš život, ktorý sa skomplikoval okupáciou v roku 1968. Preto po Nežnej revolúcii a po roku 1990 začali viac zaznievať hlasy, ktoré akcentovali potrebu ukotvenia Slovenskej republiky ako samostatného štátneho útvaru v rodine štátov sveta. 

Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti 17. júla 1992 a prijatie Ústavy Slovenskej republiky 1. septembra 1992 akcelerovali vnútropolitické aktivity smerujúce k vzniku samostatnej Slovenskej republiky ako samostatného subjektu medzinárodného práva.

Hoci vnútropolitická klíma nebola vždy optimálna a mocenský zápas nebol vždy realizovaný v korektných limitoch, je nutné skonštatovať, že po 31 rokoch je Slovenská republika stabilným členom a partnerom v Európskej únii, v NATO, OSN, OECD a v ďalších medzinárodných organizáciách. 

Hodnoty demokracie, pravdy, spravodlivosti a slobody sú každodennou realitou v našich životoch a sme radi, že veľká časť ľudí odborne i odvetvovo pôsobiacich v oblasti verejných politík rešpektuje skutočnosť, že jedným zo základných výstavbových pilierov nášho štátu sú obce a mestá, z ktorých drvivá väčšina tvorí členskú základňu ZMOS. 

Na prahu nového roka 2024 mi dovoľte v mene mestských a obecných samospráv pôsobiacich v ZMOS-e popriať všetkým občanom šťastný a požehnaný rok 2024 naplnený zdravím, radosťou, láskou a pokojom.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2020
Usmernenie k výzve na Moderné technológie v súvislosti s mimoriadnou situáciou
Pre potenciálnych žiadateľov z radov miest a obcí dávame do pozornosti usmernenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky k výzve a v súvislosti vyhlásením mimoriadnej situácie v SR.
viac
11.09.2021
Súčasťou 31. snemu ZMOS bolo aj oceňovanie jeho najvyšších predstaviteľov
Súčasťou, v poradí 31. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bolo aj oceňovanie bývalých predsedov a prvých podpredsedov ZMOS od jeho vzniku.
viac
30.10.2023
ZMOS si pripomenulo 105. výročie prvej Československej republiky aj v ČR
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomenulo 105. výročie prvej Československej republiky spomienkovými stretnutiami v Černovej, na Košariskách a v českom Hodoníne. TASR o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
29.01.2024
ZMOS si pripomenul 100. výročie narodenia Jána Chryzostoma kardinála Korca
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si včera pripomenulo 100. výročie narodenia Jána Chryzostoma kardinála Korca v jeho rodisku, v obci Bošany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %