Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.07.2022 10:35

Verejné toalety vynovili, naposledy sa tak stalo asi pred 30 rokmi


Snímka zdroj: (FB / Ján Nosko).


Verejné toalety v Banskej Bystrici na Námestí SNP a Štefánikovom nábreží prešli rekonštrukciou. Oba priestory naposledy mesto obnovovalo takmer pred 30 rokmi.


Dnes sú vybavené kamerovým systémom, priestorom pre rodičov s deťmi či sprchou. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora s tým, že náklady na obnovu oboch objektov dosiahli približne 450 000 eur.

"Podarilo sa zaizolovať celý priestor. Vymenili sme vodovodné a elektrické rozvody, osadili nové obklady a sanitu. Počet toaliet zostal zachovaný, akurát jednu z dvoch spŕch sme nahradili prebaľovacím kútikom a umývadlom, čo, verím, ocenia hlavne mamičky a oteckovia s malými deťmi," reagoval primátor Ján Nosko.

Samospráva pristúpila k rekonštrukcii toaliet po zhoršení ich technického stavu a poruchách rozvodov inžinierskych sietí. Do objektu súčasne presakovala zrážková voda. V rámci rekonštrukčných prác zmodernizovala aj vstupné schodisko k toaletám. Novinkou je vyhrievanie, ktoré má počas jesenných a zimných mesiacov zabezpečiť suchý a bezpečný priestor pri vstupe do objektu.

"Interiér hygienického zariadenia na Námestí SNP sme oživili a obohatili akvarelmi, ktoré zachytávajú život v starej Bystrici. Zámerom pri obidvoch objektoch verejných toaliet bolo realizovať jednoduchý, ale pritom nadčasový, účelový a rovnako zaujímavý dizajn," doplnil Martin Pavelek, architekt mesta.

V nevyhovujúcom stave boli i toalety na Štefánikovom nábreží pod Pamätníkom SNP. Zhotoviteľ budovu, v ktorej sa nachádzajú, zateplil a priestor vybavil bezbariérovo. Vymenil okná, dvere, vodoinštalácie, elektroinštalácie, obklady a sanitu. Nechýba sprcha ani kútik pre rodičov s deťmi. Hygienické zariadenie je bez problémov dostupné i pre hendikepovaných.

Súčasťou toaliet na Štefánikovom nábreží je vodozádržný prvok, ktorý tvorí vegetačná strecha, ako riešenie tzv. zelenej infraštruktúry.

"Vegetačné strechy sa stávajú súčasťou niekoľkých nových projektov v meste. Okrem Materskej školy na Tatranskej ulici sa zelená strecha nachádza i na terase zimného štadióna," dodal Martin Lakanda, vedúci oddelenia inovatívnych riešení a adaptácie na zmenu klímy magistrátu.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2019
Zrekonštruovaný internát ŠD na Tajovského ulici v Banskej Bystrici je otvorený
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici patrí medzi vzorové univerzity v oblasti čerpania účelovej dotácie a plne využila finančné prostriedky vlády na rekonštrukciu internátov.
viac
06.04.2022
Verejné toalety po takmer 20 rokoch zrekonštruujú
Verejné toalety v centre Námestia SNP a pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici po takmer 20 rokoch zrekonštruujú. Projektová dokumentácia počíta s investíciou vo výške zhruba 450 000 eur.
viac
03.11.2022
Mesto začalo s rekonštrukciou cesty v Sásovej, peniaze možno ušetrí
Mesto Banská Bystrica v týchto dňoch začalo s realizáciou prvej etapy rekonštrukcie cesty na Pieninskej ulici na sídlisku Sásová. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.
viac
11.03.2023
Banska Bystrica pripravuje obnovu verejného osvetlenia na Fončorde
Mesto Banská Bystrica pripravuje rekonštrukciu verejného osvetlenia vo svojej mestskej časti Fončorda. TASR to potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %