Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.12.2020 10:25

B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov


Snímka zdroj: (bistricoviny.sk).


Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.


Mesto totiž získalo grant vo výške 1,45 milióna eur z Nórskeho finančného mechanizmu fondov v programe SK Klíma, ktorý zároveň použije na vypracovanie klimatickej stratégie a zavedenie viacerých opatrení, ktoré prispejú k zvýšeniu odolnosti voči zmene klímy a zlepšeniu schopnosti reagovať na ňu. Informovalo o tom v utorok vedenie mesta pod Urpínom.

„Po takmer dvojročnej nenápadnej práci zeleného tímu na mestskom úrade a odborníkov z vonkajšieho prostredia sa nám podarilo uspieť v projekte Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica. Finančné prostriedky sú určené predovšetkým na vytvorenie Klimatickej stratégie a mitigačné a adaptačné opatrenia lokalizované najmä v mestskej časti Fončorda, ale tiež v celom meste. Našou úlohou je ušetriť v priebehu projektu za osem rokov 1810 ton oxidu uhličitého. Táto úspora sa týka rôznych opatrení, ktoré sme identifikovali. Medzi nimi je napríklad rekonštrukcia MŠ Šalgotarjánska,” priblížil Milan Lichý, druhý zástupca primátora.      

Má ísť nielen o zníženie energetickej náročnosti budovy, ale o celkovú úpravu areálu škôlky - zatienenie detského ihriska, použitie priepustných povrchov či vytvorenie dažďovej záhrady. Mesto zároveň avizuje, že je projektovo pripravené na rozšírenie kapacít škôlky, čaká však na výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu. Projekt zmierňovania a prispôsobovania sa zmene klímy zahŕňa tiež výsadbu zelene, vytvorenie ovocnej a dažďovej záhrady v areáli Základnej školy Spojová, inštaláciu verejného inteligentného osvetlenia a výmenu ďalších 467 svietidiel so stožiarmi na sídlisku Fončorda. Počíta sa aj s vytvorením systému včasného varovania pred dosahmi zmeny klímy, ktorý bude v budúcnosti použitý na informačných paneloch na autobusových zastávkach.

V tomto roku sa banskobystrickej samospráve podarilo ukončiť okrem rekonštrukcie MŠ na Ulici 9. mája i ďalšie dva projekty v MŠ Karpatská a Strážovská na sídlisku Rudlová-Sásová, zamerané na rozširovanie kapacít a znižovanie energetickej náročnosti budov.

„Som rád, že napriek komplikovanému obdobiu sa nám podarilo využiť na rekonštrukciu MŠ aj mesiace počas koronakrízy. Proces verejného obstarávania bol komplikovaný, no nakoniec sme sa dostali do úspešného konca. Chcem sa poďakovať všetkým zamestnancom, rodičom i deťom za trpezlivosť. Zároveň ma teší, že dlhodobými rekonštrukciami škôlok a rozširovaním kapacít sme za posledné roky vytvorili pre škôlkarov 290 nových miest. Zatiaľ čo iné samosprávy bojujú s nedostatkom miest, my vieme uspokojiť záujem všetkých rodičov a každý predškolák môže navštevovať predškolské zariadenie,” zdôraznil banskobystrický primátor Ján Nosko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
25.05.2020
Samospráva začína s modernizáciou budovy polikliniky
Jednou z dvoch veľkých investičných akcií spolufinancovaných z eurofondov, ku ktorým mesto Dubnica nad Váhom v roku 2020 pristupuje, je rekonštrukcia polikliniky.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %