Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
05.03.2021 04:00

Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia


Karlova Ves, foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.


Zástupcovia samosprávy to uviedli v súvislosti so zverejnenou projektovou zmluvou v Centrálnom registri zmlúv. „Chceme znížiť uhlíkovú stopu mestskej časti, čo povedie k zlepšeniu kvality života, zdravia a celkovému skvalitneniu životných podmienok v Karlovej Vsi,” spresnil plány mestskej časti jej hovorca Branislav Heldes.

Prostriedky v rámci projektu, ktorý potrvá do roku 2023, využije mestská časť na hĺbkovú zelenú obnovu materskej školy na Kolískovej ulici a Základnej školy Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici. Práce sa začali v roku 2020. Samospráva tiež plánuje v priestoroch zrenovovanej ZŠ otvoriť Komunitné vzdelávacie centrum pre klímu a biodiverzitu. „Cieľom je, aby sme zvýšili povedomie obyvateľov o problematike klimatickej zmeny, ktorá sa týka nás všetkých,” uviedol Heldes. Finančná injekcia umožní aj revitalizáciu verejného priestranstva parku Kaskády, zameraná bude na realizáciu vodozádržných opatrení a výsadbu zelene.

Bratislavská Karlova Ves spustila päťročný európsky projekt zameraný na adaptačné opatrenia v roku 2018. Jeho súčasťou bol napríklad aj prieskum a zber dát o dosahoch klimatických zmien a podnetoch pre revitalizáciu verejných priestorov. Rovnako samospráva merala koncentráciu oxidu uhličitého v triedach základnej školy, ktorá má prejsť renováciou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy aj zatieňovaním pieskovísk
Bratislavská mestská časť Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy. Tento rok sa v rámci opatrení zamerala na päť detských ihrísk, kde prostredníctvom plachiet zatienila pieskoviská.
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
03.12.2020
Karlova Ves získala z nórskych grantov 1,4 mil. eur na adaptačné zmeny
Karlovej Vsi sa podarilo získať z nórskych fondov a štátneho rozpočtu SR 1,4 milióna eur na realizáciu klimatického akčného plánu pre mestskú časť.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %