Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.01.2021 08:00

Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte


Detské ihrisko v parku na Račianskom mýte.


Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.


Počíta sa napríklad s vodozádržnými opatreniami, ktorých náklady sa odhadujú na viac ako 1,2 milióna eur, o financie sa mestská časť uchádza aj z eurofondov. Celkovo sedem opatrení sa má realizovať na ploche viac ako 17 000 štvorcových metrov.

„Park je v nezmennej podobe už desaťročia. Realizujú sa tu nevyhnutné úpravy a údržba. Jedinou zmenou je nové osvetlenie, ktorú realizovalo hlavné mesto a pre zvýšenie bezpečnosti parku tu mestská časť v roku 2013 inštalovala kamerový systém,” uviedol Ján Borčin z novomestského miestneho úradu.

Park na Račianskom mýte vybrala mestská časť aj preto, lebo ide o veľkú plochu zelene, ktorá dokáže zmierniť horúčavu v centre mesta a v čase návalových dažďov zachytiť veľké množstvo zrážok. Tie by inak odtiekli do kanalizačnej siete, ktorá už beztak "nestíha". Túto vodu chce mestská časť v parku využiť. Vymeniť by sa mali aj spevnené tmavé nepriepustné plochy, ktoré v súčasnosti akumulujú teplo a v noci ho vyžarujú, čím sa okolie ani vtedy neochladzuje. Tieto plochy by mali byť vymenené za vodopriepustné plochy s nižšou akumuláciou tepla.

„Zeleň tiež nie je vplyvom veku v najlepšej kondícii. Čo sa dá, chceme ošetriť, ale musí prísť aj k výrubom. Následne sadovými úpravami park získa nové rastlinstvo a stromy. Ružovú záhradu však chceme zachovať,” priblížil Borčin s tým, že použiť by sa mali aj ochladzovacie prvky, tzv. hmliče. Priestor parku bude doplnený mobiliárom, cvičiacimi zostavami a hracími prvkami, nové povrchy by malo dostať aj športovisko. Predpokladaný harmonogram prác hovorí o  jeseni, závisí to však od schválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Revitalizácia sa týka len tej časti parku, ktorá patrí mestskej časti. Samospráva mala v pláne revitalizovať aj druhú časť parku, tá však do komplexnej obnovy nakoniec zahrnutá nie je. „Mestská časť rokovala aj s vlastníkom priľahlých pozemkov, bohužiaľ, tento zámer o pokračovaní v rokovaniach o dlhodobom prenájme za euro zastupiteľstvo nepodporilo,” dodal Borčin.

Mestská časť už v marci 2013 vyhlásila súťaž návrhov, ktorej premetom bolo vytvorenie návrhu s najefektívnejším využitím potenciálu parku. Do súťaže sa zapojilo deväť architektonických ateliérov. Ešte pred vyhlásením súťaže prebehla iniciatíva so študentskými prácami, ktoré mohli obyvatelia pripomienkovať. Z ich názorov vzišla požiadavka, aby sa štruktúra parku nemenila a aby sa doplnili funkcie a činnosti pre všetky vekové kategórie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
27.12.2018
Bratislavské Nové Mesto bude mať svoju prvú wifi zónu
Zóna s bezplatným pripojením na internet by mala vzniknúť v parku na Račianskom mýte. Mestská časť totiž v rámci projektu Európskej komisie WiFi4EU získala dotáciu 15.000 eur.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
20.03.2023
Nové Mesto začalo s postupnou revitalizáciou Račianskeho mýta
Bratislavské Nové Mesto začalo s postupnou revitalizáciou Račianskeho mýta. Prvým krokom je sanácia budovy bývalého bufetu, ktorej stav bol vyhodnotený ako nevyhovujúci. Dočasne ho nahradí gastrokontajner. Informovala o tom Veronika Bauch z úseku komunikácie miestneho úradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %