Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.05.2023 12:35

Úprava parku na Račianskom mýte si vyžiada výrub i novú výsadbu


Na snímke park na Račianskom mýte v Bratislave 18. augusta 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Plánovaná úprava parku na Račianskom mýte v bratislavskom Novom Meste si vyžiada aj výrub zanedbaných a inváznych drevín. Ten by sa mal začať v utorok (2. 5.).


Náhradnú výsadbu má mestská časť naplánovanú na jeseň, po stavebných úpravách v parku. Nasadených má byť aj 24 líp európskych. Informovala o tom Veronika Bauch z úseku komunikácie miestneho úradu.

"Stromy navrhnuté na výrub sú buď invázne, alebo sú podľa odborného prieskumu bez perspektívy na zlepšenie ich kvality. Ďalšou kategóriou sú dreviny poškodené hubami, vírusmi či škodcami, ktoré sú už odumreté a ohrozujú bezpečnosť návštevníkov parku," skonštatovala Bauch.

Takéto stromy zároveň ohrozujú aj tie zdravé. Samospráva ubezpečuje, že zachované ostanú všetky lipové aleje, ku ktorým na jeseň pribudne ďalších 24 odrastených líp európskych. Po ukončení stavebných prác a v čase vhodnom na výsadbu stromov bude zároveň vysadených aj osem okrasných jabloní, štyri zemolezy a štyri paviniče. Pribudnúť majú aj trvalkové záhony.

Na revitalizovanom území Račianskeho mýta s rozlohou viac ako 25 000 štvorcových metrov sa nachádza 328 drevín. Na niektorých miestach je výsadba prehustená a dreviny sú zanedbané, prípadne boli v minulosti neodborne ošetrované. Samospráva tak na základe odborného posudku pristúpi k nutnému výrubu drevín v zlom zdravotnom stave a inváznych drevín. Drevinou nie sú iba stromy, ale aj prerastené a zanedbané kríky, z ktorých časť tiež odstránia.

Projekt Adaptácia parku na Račianskom mýte prostredníctvom vodozádržných opatrení realizuje mestská časť na základe podpory z Kohézneho fondu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.12.2018
Bratislavské Nové Mesto bude mať svoju prvú wifi zónu
Zóna s bezplatným pripojením na internet by mala vzniknúť v parku na Račianskom mýte. Mestská časť totiž v rámci projektu Európskej komisie WiFi4EU získala dotáciu 15.000 eur.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
20.03.2023
Nové Mesto začalo s postupnou revitalizáciou Račianskeho mýta
Bratislavské Nové Mesto začalo s postupnou revitalizáciou Račianskeho mýta. Prvým krokom je sanácia budovy bývalého bufetu, ktorej stav bol vyhodnotený ako nevyhovujúci. Dočasne ho nahradí gastrokontajner. Informovala o tom Veronika Bauch z úseku komunikácie miestneho úradu.
viac
24.03.2023
Revitalizácia Račianskeho mýta prináša aj zmeny v sadových úpravách
Postupná revitalizácia Račianskeho mýta v bratislavskom Novom Meste prináša aj zmeny v sadových úpravách. Pribudnúť majú záhony trvaliek a cibuľovín, ktoré nahradia časť súčasného rozária.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %