Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.11.2020 09:35

V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada


Vizualizácia projektu.


V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.


Okrem toho k sakurovej aleji, ktorá bola vysadená na jar, pribudne dažďová záhrada. Práce by mali byť zrealizované počas roka 2021. Za projektom stojí Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s mestskou časťou a hlavným mestom.

„Vytváranie plnohodnotných priestorov s kvalitnou zeleňou a všestranným využitím je našou povinnosťou voči obyvateľom Bratislavy. Poteší to aj ako dar Karlovešťanom po období značných ťažkostí, ktoré museli znášať počas rekonštrukcie električkovej trate,” skonštatovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.      

Park je riešený v horizontálnom rozmiestnení viacerých športových stanovísk. Obkreslený je bežeckou dráhou, v jeho vnútri bude skatepark s tribúnou na sedenie, crossfit či parkour plocha. Chýbať nebude ani detské ihrisko so šmykľavkou alebo malým tunelom pre najmenších.      

Zaujímavým prvkom parku má byť tzv. dažďová záhrada ako jedno z opatrení, ktorými hlavné mesto reaguje na zmenu klímy. „Bude prirodzene oddeľovať vodný spád na hranici parku od jeho ostatných funkcií. V dažďovej záhrade bude vysadená zeleň, ktorá dokáže zniesť aj veľké množstvo vody, ktoré sa tu bude v čase prívalových zrážok zhromažďovať a postupne vsakovať,” priblížila Natália Puschmannová, riaditeľka sekcie tvorby mestských priestorov. Poznamenala, že pôjde zároveň o estetický a vizuálne živý prvok.      

Do parku sa bude vchádzať smerom od električkovej trate cez sakurovú aleju, ktorá vznikla v marci tohto roka po vysadení sakúr ako daru od japonského veľvyslanectva. Pribudnú tiež lavičky či stojany na bicykle.      

Projekt multifunkčného parku je jeden z projektov bratislavského magistrátu a MIB pre lepšie verejné priestory, v rámci ktorých mesto zlepšuje kvalitu ciest, chodníkov a verejných priestorov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
15.10.2020
Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy aj zatieňovaním pieskovísk
Bratislavská mestská časť Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy. Tento rok sa v rámci opatrení zamerala na päť detských ihrísk, kde prostredníctvom plachiet zatienila pieskoviská.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
07.05.2022
V Karlovej Vsi pribudol nový multifunkčný park
V bratislavskej Karlovej Vsi pribudol na dlho nevyužívanom pozemku nový multifunkčný park. Na začiatku Karloveskej ulice oproti Kostolu sv. Michala ho vybudovalo hlavné mesto v spolupráci s mestskou časťou a Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %