Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.10.2020 10:20

Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy aj zatieňovaním pieskovísk


Snímka zdroj: (bratislavskenoviny.sk).


Bratislavská mestská časť Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy. Tento rok sa v rámci opatrení zamerala na päť detských ihrísk, kde prostredníctvom plachiet zatienila pieskoviská.


Informovala o tom karloveská starostka Dana Čahojová s tým, že detské ihriská v správe mestskej časti patria medzi zmenami klímy najtrpiacejšie zóny.      

„Detské ihriská a pieskoviská sú u nás čoraz vystavenejšie prudkému slnku aj vzhľadom na prostredie sídlisk, ktoré je cez leto extrémne prehriate. Aby sme deťom zvýšili komfort a chránili ich pred ultrafialovým žiarením, snažíme sa postupne na tých najexponovanejších ihriskách takéto tienidlá doplniť,“ priblížila starostka.      

Karlova Ves v roku 2018 rozbehla päťročný projekt financovaný zo zdrojov Európskej komisie. Jeho hlavným cieľom je zrealizovať viacero opatrení proti prehrievaniu verejných priestranstiev a detských ihrísk. Jedným z prostriedkov je aj tienenie prostredníctvom exteriérových tieniacich plachiet. Jeho realizáciu podporila aj Prvá stavebná sporiteľňa zo svojho grantového programu.       

Tá v roku 2019 poskytla 5000 eur na prvú fázu projektu orientovanú na zadržiavanie dažďovej vody, výsadbu zelene vrátane adopcie zelene a poskytovanie starostlivosti o ňu obyvateľmi okolitých bytových domov. „V tomto roku smerovalo na účel zatienenia piatich detských ihrísk ďalších 3000 eur,“ spresnil hovorca spoločnosti Radovan Slobodník.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
03.12.2020
Karlova Ves získala z nórskych grantov 1,4 mil. eur na adaptačné zmeny
Karlovej Vsi sa podarilo získať z nórskych fondov a štátneho rozpočtu SR 1,4 milióna eur na realizáciu klimatického akčného plánu pre mestskú časť.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
04.03.2024
Karlova Ves skontrolovala detské ihriská, žiadne nie je rizikové
Bratislavská Karlova Ves nechala pred začiatkom jarnej sezóny skontrolovať 26 najvyužívanejších verejných detských ihrísk, ktoré má vo svojej správe. Žiadne z nich nebolo označení ako rizikové alebo nevyhovujúce. TASR o tom informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %