Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.01.2021 02:15

Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru


Bývalá židovská škola v centre Levíc. Snímka zdroj: (leviceonline.sk).


Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.


„Schválený grant na obnovu tejto pamiatky predstavuje sumu 900 000 eur, pričom celkové oprávnené výdavky prijímateľa nesmú presiahnuť sumu 1 201 216 eur,“ uviedol.

Zrekonštruovaná židovská škola bude slúžiť ako priestor na vzdelávanie, kultúrne aktivity, ako centrum tvorivosti mesta a regiónu. „Bude to priestor na usporiadanie workshopov miestnych remeselníkov, lektorské kurzy či pravidelné kurzy remeselnej výroby. Súčasťou bude aj stála expozícia o živote občanov židovskej národnosti v meste a regióne, vytvorená pomocou najnovších technológií,“ skonštatoval Krtík. Prostredníctvom virtuálnej prehliadky si návštevníci budú môcť pozrieť vizualizáciu koncentračného tábora Sereď počas druhej svetovej vojny.

K zámeru rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky sa ešte v roku 2019 uskutočnila verejná diskusia o projekte, kde zástupcovia mesta a zainteresovaných strán predstavili verejnosti podrobnosti o navrhovanej pamiatkovej obnove. Mestské zastupiteľstvo v septembri 2019 schválilo Priority mesta Levice na obdobie rokov 2018 - 2022, ktorých súčasťou bola aj realizácia projektu a rekonštrukcia bývalej židovskej školy. Podporu projektu deklaroval aj Nitriansky samosprávny kraj.

Bývalá židovská škola v Leviciach sa stala národnou kultúrnou pamiatkou v roku 2015. Budova bola postavená v roku 1935, no židovská komunita si ju dlho neužila. V roku 1944 sa stala súčasťou židovského geta, po roku 1945 v nej sídlila učňovská škola. Po roku 1967 využívala priestory stredná ekonomická škola. Budova je dielom architekta Jacquesa Oblatta a je príkladom vyspelej funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Objekt sa zachoval vo vysokej miere v pôvodom architektonickom, dispozičnom a umelecko-remeselníckom riešení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2019
Mesto Levice chce rekonštrukciou židovskej školy vytvoriť multifunkčný priestor
Mesto Levice plánuje zrekonštruovať bývalú židovskú školu za synagógou v Leviciach. Financie na rekonštrukciu plánuje získať z Finančného mechanizmu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu. Stavebné práce by mali byť ukončené do konca roka 2022.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %