Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.04.2020 11:00

V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov


Snímka zdroj: (Mestské lesy).


V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.


Hlavnou drevinou lesných porastov pod Urpínom je podľa spoločnosti Mestské lesy Banská Bystrica buk a listnaté dreviny. Ak vznikne v lese nejaká holina, lesníci ju spestrujú najmä smrekom a jedľou.

„V týchto dňoch zalesňujeme miesta postihnuté rôznymi poveternostnými vplyvmi. Mali by sme to stihnúť, kým ešte ako tak trvá vlaha po zime. Posledné roky máme skúsenosti, že ročné obdobia prechádzajú zo zimy rovno do leta a jar sa nám nejako vytráca, čo je pri zalesňovacích prácach náročné. Na prelome apríla a mája nastáva sucho a zemina presychá,” konštatoval v piatok riaditeľ banskobystrických mestských lesov Blažej Možucha.

Pre marcové silné ranné mrazy začali mestské lesy s výsadbou začiatkom apríla pri časti mesta Šalková. Pätnástich pracovníkov čaká v týchto dňoch zalesňovanie Horného Harmanca, Bystrickej a Zalámanej doliny. Práce by mali ukončiť počas budúceho týždňa.

„Tento rok vysádzame približne 20 000 kusov stromčekov. Snažíme sa hospodáriť prírode blízkymi spôsobmi, čím nám nevznikajú veľké holiny po ťažbe. Lesy v okolí Banskej Bystrice sú pomerne zdravé,” doplnil Jozef Jankov z mestských lesov.

Mestské lesy hospodária od roku 1995 na výmere 7363 hektárov pozemkov. Rozprestierajú sa na území Slovenského Rudohoria, Kremnických vrchov, Veľkej Fatry a časti Starohorských vrchov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2019
Enviromestom chce byť stále, nielen počas súťaže
Mesto pod Urpínom zvíťazilo v druhom ročníku tohtoročnej súťaže Enviromesto v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia v Banskej Bystrici.
viac
14.10.2019
Metské divadlo - Divadlo z Pasáže vstupuje do ďalšieho medzinárodného projektu
Divadlo z Pasáže len pred týždňom ukončilo medzinárodný projekt s organizáciami z Fínska, Litvy a Poľska, ktorého cieľom bola výmena skúseností s organizáciami pracujúcimi s ľuďmi s postihnutím, a hneď prechádza do ďalšej medzinárodnej spolupráce.
viac
22.03.2023
Mestské lesy začali s najväčšou výsadbou stromov za posledné roky
Mestské lesy Banská Bystrica začali v týchto dňoch s jarným zalesňovaním. V lesoch, ktoré vlastní samospráva, tento rok pribudne 37 650 stromčekov, z toho najviac, 11 550 smrekov.
viac
10.04.2024
V mestských lesoch tento rok vysadia 100-tis. nových stromčekov
V lesoch mesta Spišská Nová Ves plánujú v tomto roku vysadiť takmer 100.000 nových stromčekov. Lesníci o tom informovali na sociálnej sieti s tým, že pri výsadbe budú prevažovať buk a jedľa, v menšom množstve vysadia smrekovec, javor, smrek a jaseň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %