Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.03.2024 01:50

V Očovej otvorili obnovenú pamätnú izbu Mateja Bela


Pomník Mateja Bela. Snímka zdroj: obec Očová


Pri príležitosti 340. výročia narodenia Mateja Bela Funtíka otvorili v piatok v Očovej jeho obnovenú pamätnú izbu. Nachádza sa v Remeselnom dome a tvoria ju hlavne písomnosti, ktoré sa spájajú s týmto očovským rodákom. TASR to povedal Pavel Holík, ktorý je správcom domu.


Dodal, že expozíciu do neho premiestnili zo zničených priestorov poľnohospodárskeho družstva. Záujemcovia môžu v novom priestore vidieť popisy z práce Mateja Bela i jeho vyznanie o rodnej reči. "Hoci slovenčina ešte vtedy nebola spisovným jazykom, veľmi pekne o nej písal," objasnil.         

Súčasťou izby sú aj ukážky jeho diel a iné písomné artefakty a fotografie. "Veľa času trávil pri vedeckej práci, s perom v ruke a za stolom," spresnil Holík s tým, že pôvodné exponáty vznikli v roku 1984. Vtedy expozíciu v spolupráci s profesionálmi z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici otvorili.         

Podľa neho Remeselný dvor sa nachádza v centre obce a je centrom diania viacerých kultúrnych akcií. Má celoročnú prevádzku a navštevuje ho veľa ľudí. "Očová je bohatá na tradície a po našom rodákovi máme pomenovanú aj základnú školu," spomenul. Ďalšou je základná škola v Šamoríne.         

Matej Bel sa narodil 22. marca 1684 v Očovej a zomrel 29. augusta 1749. "Popri práci prežil aj veľmi ťažké chvíle, napríklad, keď ho v Banskej Bystrici odsúdili na smrť. Len so zásahom vplyvných známych sa mu podarilo vyhnúť sa tomuto trestu," podotkol Holík. Mal veľkú rodinu a záležalo mu na vzdelaní svojich detí.         

Predsedníčka miestneho odboru Matice slovenskej v Očovej Miroslava Rajčoková informovala, že pamätná izba je k dispozícii verejnosti, turistom aj školským zájazdom. Treba sa však vopred nahlásiť. Po otvorení expozície pokračovali oslavy v Očovej ďalej. Pri pamätníku v centre obce mu ľudia prejavili úctu a spomienková slávnosť pokračovala v kultúrnom dome.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú
Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.
viac
08.08.2018
V Banskej Bystrici zaznejú myšlienky hodné šírenia
Banská Bystrica zažije úžasnú atmosféru, ktorá so sebou nesie podnadpis „myšlienky hodné šírenia“. V poradí už druhý ročník univerzitného TEDx bude v septembri hostiť Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela.
viac
23.06.2020
V bývalej materskej škole by malo vzniknúť múzeum a pamätná izba
Vytvorenie obecného múzea a pamätnej izby maliara Tivadara Kosztku Csontváryho je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy obce Halič v okrese Lučenec. Informoval o tom starosta Alexander Udvardy.
viac
28.02.2023
Múzeum s Csontváryho izbou dokončia v lete, pribudne aj hrnčiarska pec
Projekt obecného múzea v obci Halič v okrese Lučenec, ktorého súčasťou má byť aj pamätná izba maliara Teodora Kosztku-Csontváryho, by mal byť dokončený v letných mesiacoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %