Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.03.2017 10:16

Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú


Na pamätnej izbe vymieňajú strešnú krytinu. Snímka zdroj: (ZnZHŠ).


Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.


"Objekt, ktorý máme k dispozícii asi od roku 2005 a ktorý pre potreby združenia zakúpil a zrekonštruoval kolega, prechádza ďalšou rekonštrukciou," priblížil predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič.       

Okrem výmeny strešnej krytiny sa podľa jeho slov zamerali aj na vytvorenie skladových priestorov v podkroví, ktoré budú používať na odkladanie náradia. "Tým pádom budú všetky tri miestnosti v dome využité na expozičné priestory, čo doteraz nebolo a jednu sme museli uzatvárať," ozrejmil Uhrovič s tým, že by tam chceli priblížiť pracovné činnosti a náradie z minulosti.       

Práce na objekte by mali byť hotové už v apríli. Pamätnú izbu je možné navštíviť individuálne po dohovore, alebo počas letnej sezóny. V júni zvykne bývať podľa Uhroviča otvorená cez víkendy a v júli a auguste aj počas pracovných dní.      

Združenie sa aj tento rok uchádza o podporu z projektu zamestnávania nezamestnaných pri obnove kultúrnych pamiatok. S prácami chcú podľa Uhroviča začať podľa aktuálnych podmienok. "Tento rok by sme sa chceli venovať delovej veži a tiež by sme sa mali venovať barbakanu, čo je vstupná brána. Prioritou bude východný palác," podotkol Uhrovič a naznačil, že v budúcnosti by mohla na hrade vzniknúť čitáreň s knižnou búdkou.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
23.04.2020
Obnova pamiatok má byť rýchlejšia a efektívnejšia
Na základe pasportizácie nehnuteľného majetku v oblasti kultúry má vzniknúť dlhodobý strategický národný investičný plán, ktorého súčasťou má byť okrem výstavby nových priestorov aj program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok (NKP) do roku 2030.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
02.06.2021
Za takmer 900 000 eur obnovia neologickú synagógu v Trenčíne
Židovská náboženská obec v Trenčíne zrekonštruuje z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu neologickú synagógu v Trenčíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %