Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.06.2021 09:30

Za takmer 900 000 eur obnovia neologickú synagógu v Trenčíne


Trenčianska synagóga. Archívna snímka: (tasr).


Židovská náboženská obec v Trenčíne zrekonštruuje z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu neologickú synagógu v Trenčíne.


Vďaka grantu z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska vo výške 763 300 eur a spolufinancovaniu 134 700 eur zo štátneho rozpočtu SR sa vzácna secesná stavba dočká obnovy, rekonštrukcie a revitalizácie.

Ako informoval Andrej Ďuríček z komunikačného oddelenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, súčasťou projektu je aj výmena a oprava poškodených podláh a strechy, počíta sa tiež s novými elektrickými rozvodmi a oknami. Steny v interiéri sa zreštaurujú a vyčistia od náterov, ktoré prekryli pôvodnú secesnú maliarsku výzdobu.

Židovská náboženská obec v Trenčíne, ktorá je vlastníkom vzácnej secesnej stavby, ponúkne v synagóge po jej rekonštrukcii nielen priestor pre kultúrne aktivity, ale aj stálu expozíciu židovskej kultúry v regióne a čitáreň.

„Na záchrane národného kultúrneho dedičstva nám záleží. Synagóga patrí medzi najvyhľadávanejšie pamiatky Trenčína, na jej stave sa však podpísal čas a necitlivý prístup v časoch totality. Po obnove sa jej prinavráti časť pôvodného vzhľadu. Nové kultúrne centrum, ktoré v synagóge bude sídliť, bude navyše miestom zbližovania kultúr, tolerancie a nositeľom jasného odkazu v boji proti extrémizmu,“ povedala ministerka investícií Veronika Remišová, ktorej rezort granty EHP riadi.

Obnova synagógy v Trenčíne patrí medzi 19 projektov, na ktoré boli schválené financie z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP na roky 2014 - 2021. Naše významné kultúrne pamiatky sa vďaka týmto prostriedkom uchovajú pre budúce generácie a často získajú aj nové a moderné využitie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Ministerstvo prijíma žiadosti o dotáciu na obnovu národných kultúrnych pamiatok
Mestá, obce, samosprávne kraje, ale aj vysoké školy, cirkevné inštitúcie či občianske združenia a neziskové organizácie môžu Ministerstvo kultúry (MK) SR požiadať o dotáciu na rekonštrukciu objektov zapísaných do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Lehota na predkladanie žiadostí je do 16. marca.
viac
23.04.2020
Obnova pamiatok má byť rýchlejšia a efektívnejšia
Na základe pasportizácie nehnuteľného majetku v oblasti kultúry má vzniknúť dlhodobý strategický národný investičný plán, ktorého súčasťou má byť okrem výstavby nových priestorov aj program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok (NKP) do roku 2030.
viac
12.05.2021
Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.
viac
17.02.2022
Senecká synagóga je tesne pred dokončením
Rekonštrukcia synagógy v Senci, ktorú realizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sa blíži do finálnej etapy. Po dokončení ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %