Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.05.2021 02:25

V Jablonove nad Turňou úspešne využili komunálny bazár


Snímka zdroj: (ZMOS).


Hosťom Michala Kaliňáka v relácii SAMOSPRÁVA Tu a teraz bol starosta Jablonova nad Turňou Slavomír Zubriczký.


Mestá a obce na Slovensku sú vlastníkmi hnuteľného i nehnuteľného majetku, s ktorým sú povinné narábať v zmysle platnej legislatívy. Časté problémy však vznikajú s takým majetkom, ktorý je pre samosprávu nepotrebný, prípadne jeho oprava je nerentabilná. Z týchto dôvodov sa obec Jablonov na Turňou rozhodla využiť takzvaný komunálny bazár, o ktorom v relácii Samospráva tu a teraz hovorí tamojší starosta Slavomír Zubriczký.

Obecné zastupiteľstvo zriadilo vyraďovaciu komisiu, ktoré posúdila nahromadený majetok a vytvorila zoznam, kde sa dostal majetok pre obec nevyužiteľný. Rovnako do neho zaradila aj majetok, ktorého prevádzka či oprava bola nerentabilná. Tento majetok však mohol byť prospešný pre niekoho iného, tak sa obec pokúšala odpredať ho, to sa však spájalo s problémami. Oslovila preto kanceláriu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), a tak vznikla myšlienka zriadenia komunálneho bazáru.

„Disponovali sme hlavne motorovými vozidlami, ktoré sme už dlhšiu dobu nevyužívali. Napríklad nákladné vozidlo Praga UV 80, typický komunálny stroj, ktorý má niekoľko možností využitia s príslušnými nadstavbami. Okrem toho sme mali hasičské vozidlá s príslušenstvom a napríklad poľnú kuchyňu,“ vysvetľuje starosta. Dodáva, že mnohé z týchto vecí vďaka komunikácii, prostredníctvom bazáru, dnes slúžia niekomu inému, kto ich vie zmysluplne využiť.

Jedným z najvážnejších problémov obce Jablonov nad Turňou je predovšetkým dopravná situáciu súvisiaca s horským priechodom Soroška. Desaťročia sa hovorí o riešeniach, tie však stále neprichádzajú. V posledných rokoch je to predovšetkým avizovaná výstavba tunela.

„V regióne bojujeme za to, aby to prepojenie východu so západom už konečne nadobudlo nejaké reálne kontúry. Mám veľmi čerstvú informáciu, že Okresný úrad životného prostredia v Košiciach vydal kladné stanovisko k realizácii činností v zmysle zákona o vodách, čo bola zásadná vec, ktorú bolo potrebné doriešiť a vyzerá to tak, že tie procesy pokračujú,“ hovorí Zubriczký a verí, že tie procesy sa úspešne podarí dotiahnuť do konca tak, aby tranzit cez región bol bezpečný a ekologický. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
Ochrana komunálneho majetku v centre pozornosti
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s podujatiami v regiónoch. Aktuálne pre primátorov, starostov, aj odborných zamestnancov samospráv organizujeme workshopy zamerané na tému majetkových prevodov v rámci režimu - prípady hodné osobitného zreteľa.
viac
21.07.2020
Sociálny podnik v Raslaviciach funguje už päť rokov
Obecný podnik v Raslaviciach, okres Bardejov, ktorý funguje na parametroch sociálneho podnikania, zamestnáva ľudí už päť rokov.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
29.03.2021
ZMOS vytvoril Komunálny bazár
Združenie miest a obcí Slovenska na svojej web stránke vytvorilo novú rubriku. Komunálny bazár je priestor na ponuku odpredaja prebytočného hnuteľného majetku miest, obcí a ich organizácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %