Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.05.2022 10:35

TTSK vypracoval štúdiu rozvoja cyklistickej dopravy


Ilustračná snímka.


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vypracoval štúdiu rozvoja cyklistickej dopravy na svojom území a v spolupráci s občianskymi združeniami aktualizoval stratégiu rozvoja cyklotrás a cyklodopravy na roky 2018 až 2023.


Oba dokumenty budú predmetom 30. riadneho zasadnutia krajského zastupiteľstva v stredu (11.5.). Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

„TTSK sa v poslednom období pustil do výstavby cyklotrás, doplnkovej infraštruktúry i obnovy cykloturistického značenia. Paralelne sme pripravili aj koncepčné dokumenty. Do aktualizácie stratégie, ktorú spracoval Slovenský cykloklub, sme intenzívne zapojili obce aj mestá, ktoré tiež môžu žiadať o nové eurofondy a prostriedky z plánu obnovy. Dôležitá totiž bude koordinácia jednotlivých zámerov tak, aby sa vzájomne užitočne dopĺňali. Obyvateľom chceme ponúknuť reálnu, bezpečnú a komfortnú alternatívu k cestovaniu autom,“ uviedol Viskupič.

Komplementárnym dokumentom ku stratégii je Štúdia rozvoja cyklistickej dopravy v Trnavskom kraji, ktorá vznikla v spolupráci s Cyklokoalíciou. Tento materiál kladie dôraz na princípy hodnoty za peniaze, teda navrhuje finančne efektívne riešenia so spoločenskou návratnosťou investícií do rozvoja cyklistickej dopravy. „Na základe analýzy dát o mobilite obyvateľov v štúdii navrhujeme koncentrovať podporu cyklistickej dopravy do intravilánov obcí a okolia miest v kraji. Práve takéto riešenia majú najvyššiu hodnotu za peniaze. Inak povedané, pozitívne ovplyvnia široké spektrum obyvateľov za efektívneho vynaloženia finančných prostriedkov. Cielenými investíciami tam, kde o to ľudia majú záujem, chceme prispieť k zvýšeniu podielu cyklistickej dopravy v kraji,“ doplnila cyklokoordinátorka TTSK Silvia Szokolová. Ako príklad uviedla potenciál trás v okolí Jaslovských Bohuníc.

TTSK tento rok z vlastného rozpočtu postaví 1,9-kilometra dlhý úsek cyklotrasy medzi obcou a atómovou elektrárňou. V ďalšej fáze sa počíta s prepojením Jaslovských Bohuníc, Malženíc a Trnavy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Do konca roka by mali v Nitre pribudnúť nové úseky cyklotrás
V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.
viac
25.05.2020
Na Zastupiteľstve PSK budú rokovať o rozpočte a cyklodoprave
Úprava rozpočtu a stratégia rozvoja cyklodopravy sú hlavné témy rokovania prešovských krajských poslancov na ich 20. zasadnutí v pondelok 25. mája.
viac
23.08.2021
TTSK prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako prvý kraj v SR
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je prvý z regiónov Slovenska, ktorý prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako základné východisko v oblasti ochrany životného prostredia.
viac
10.01.2024
TTSK vlani vybudoval 24 kilometrov cyklotrás
Päť úsekov cyklotrás v celkovej dĺžke 24,3 kilometra za 4,9 milióna eur vybudoval v roku 2023 Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Tri úseky pribudli na Moravskej cyklomagistrále, ďalší na Vážskej cyklomagistrále a jeden realizoval v spolupráci s obcou Jaslovské Bohunice a Slovenskými elektrárňami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %