Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.08.2022 01:30

Samosprávy Trnavského kraja organizujú protest v Trnave


Ilustračná snímka.


Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionalne zdruzenia miest a obci (ZMO) Trnavskeho samospravneho kraja.


Uskutoční sa so začiatkom o 11.00 h na Trojičnom námestí, informovala o tom kancelária ZMO regiónu JE Jaslovské Bohunice. Protestom chcú upozorniť na mimoriadne vážnu finančnú situáciu miestnej samosprávy.

"Zdruzenia miest a obci Slovenska (ZMOS) opakovane poukazuje na legislativne zmeny, ktoré majú negatívny dosah na rozpocty miest a obci," uvádzajú organizátori k zhromaždeniu s tým, že mestá a obce smerujú ku krachu a nútenej správe.

Vládnymi opatreniami prichádzajú samosprávy podľa nich totiž o stovky miliónov eur. Ako však tvrdia, na vykrytie prudkeho rastu vydavkov sposobeneho zvysovanim platov vo verejnej správe, v skolstve, ako aj rekordnou inflaciou obce nevyhnutne potrebuju primerane, nie iba symbolické zvysenie prijmov. Financna situacia miestnej samospravy je dnes preto podľa ZMO mimoriadne vazna.

Spoluorganizátori ZMO Zahorie, ZMO Galantsko-Saliansko a ZMO Zitny ostrov pozývajú na účasť predstaviteľov miest a obci, zamestnancov obecnych a mestskych uradov a obyvatelov regiónu.

ZMOS plánuje protestné zhromaždenie v Bratislave v druhý deň septembrového snemu, naplánovaného na 8. a 9. septembra.

Ministerstvo financií koncom júla upozornilo, že niekoľkokrát navrhlo samosprávam viacero možností, ako v odôvodnených prípadoch kompenzovať výpadky príjmov či zvyšujúce sa výdavky.

Ide podľa neho o poskytnutie kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úpravu daňového mixu, zníženie finančnej záťaže, ale aj odpustenie časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti či iné riešenia. Rezort poznamenal, že očakáva aj individuálne kvantifikácie dotknutých samospráv. Niektoré samosprávy podľa ministerstva už jeho pomoc využili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2021
ZMO JE región Jaslovské Bohunice na sneme oslávilo tridsiatku
Snem sa konal vo Veľkých Kostoľanoch 3. septembra a zúčastnilo 99 delegátov, zástupcov členských obcí a miest združenia, čo bolo 67% a hostia, dlhoročný partneri združenia - zástupcovia TTSK, JAVYS, a. s., JESS, a. s., AE Bohunice, ÚJD SR.
viac
14.02.2022
V utorok zhasnú v Trnave osvetlenie pamiatok
Mesto Trnava sa v utorok (15. 2.) od 19.00 h pripojí k samosprávam, ktoré na znak podpory pamiatkarov a ich protestu proti pripravovanému stavebnému zákonu zhasnú osvetlenia svojich pamiatok.
viac
24.05.2022
Obce regiónu Jaslovské Bohunice sa pridali k štrajkovej pohotovosti
Obce a mestá, združené v Združení miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice, podporujú vyhlásenú štrajkovú pohotovosť a aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na protest proti návrhom na zníženie daňových príjmov mestám a obciam z dielne rezortu financií.
viac
01.07.2022
Odporúčania Rady ZMOS k príprave protestných aktivít
Rada Združenia miest a obcí Slovenska na svojom rokovaní 28. a 29. júna 2022 vyhodnotila štrajkovú pohotovosť samospráv schválenú na mimoriadnom sneme a v dôsledku toho konštatovala:
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %