Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.09.2021 04:30

ZMO JE región Jaslovské Bohunice na sneme oslávilo tridsiatku


Snímka: 4F Norika


Snem sa konal vo Veľkých Kostoľanoch 3. septembra a zúčastnilo 99 delegátov, zástupcov členských obcí a miest združenia, čo bolo 67% a hostia, dlhoročný partneri združenia - zástupcovia TTSK, JAVYS, a. s., JESS, a. s., AE Bohunice, ÚJD SR.


Združenie miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice si s pandemickým polročným oneskorením na svojom piatkovom sneme v obci Veľké Kostoľany pri Piešťanoch pripomenulo 30 rokov svojej existencie. Ocenilo svojich doterajších predsedov, zakladajúcich členov i najdlhšie slúžiacich zástupcov miestnych samospráv. Pri príležitosti jubilea vyšla aj publikácia o členských obciach ZMO s názvom Roky v nás.        

„Počet členov združenia, obcí v okruhu 30 kilometrov od atómovej elektrárne Bohunice, je aktuálne 148,“ uviedol vo svojej správe predseda združenia, starosta obce Cífer pri Trnave Maroš Sagan. Ako skonštatoval, obdobie od uplynulého snemu poznačila  pandémia a nebolo možné realizovať tradičné aktivity.      

Združenie zato poskytovalo od začiatku pandémie obciam aktívny informačný a poradenský servis, ako postupovať v mnohých, dovtedy nepoznaných situáciách a v online vzdelávaní pokračovalo i v roku 2021. Zintenzívnilo tiež spoluprácu s regionálnymi združeniami Záhorie, Galantsko-Šaliansko a združením Žitného ostrova, predsedovia spracovali spoločné stanoviská k niektorým legislatívnym otázkam.       

„Rok 2020 bol náročný pre samosprávy i jednotlivcov, ukázal charaktery ľudí, možnosti samospráv, a to nielen finančné, ale i možnosti ľudských zdrojov v obciach a regiónoch,“ konštatoval predseda ZMO.      

 V programovom zameraní ZMO zdôraznilo záujem intenzívne spolupracovať s predstaviteľmi samosprávnych krajov a regionálnymi poslancami Národnej rady SR a tiež s prevádzkovateľmi jadrovej energetiky v regióne. V legislatívnej oblasti si dáva za úlohu trvať na posilňovaní financovania miestnej samosprávy, tiež žiadať dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy na úseku stavebného poriadku a územného plánovania, školstva, cestnej dopravy a pozemných komunikácií, ochrany ovzdušia, vodného hospodárstva a ochrany prírody a krajiny. ZMO chce tiež presadzovať takú zmenu legislatívy o voľbách, ktorá zabezpečí, aby Slovensko vo voľbách do NR SR bolo rozdelené na minimálne osem volebných obvodov.       

V slávnostnej časti programu si potom účastníci pripomenuli míľniky existencie ZMO, ktoré patrí od svojho vzniku 4. marca 1991 medzi najväčšie a najaktívnejšie regionálne združenia v rámci Združenia miest a obcí Slovenska.       

Ocenenia za osobitný prínos pri rozvoji združenia prevzali jeho predsedovia Peter Ryška, Alena Jelušová, Remo Cicutto, Vladimír Púčik a Maroš Sagan. Plaketu za dlhoročnú prácu v prospech samosprávy dostali viacerí starostovia, medzi nimi aj najdlhšie slúžiaci Peter Hulman z Moravian nad Váhom, Stanislav Michal z Merašíc, Miroslav Remenár z Radošoviec a Jozef Reško z Kočína-Lančára, ktorí pôsobia či pôsobili na svojich postoch až sedem volebných období. Rekord drží Alena Jelušová z Maduníc, ktorá je starostkou už ôsme volebné obdobie. Od roku 1990 táto obec iného starostu zatiaľ nemala.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Z 26. snemu Združenia miest a obcí regiónu JE Jaslovské Bohunice
Už 26-krát sa 15. marca tohto roku stretli mestá a obce regiónu jadrových elektrární Jaslovské Bohunice na sneme svojho regionálneho združenia. Uskutočnil sa tradične v Maduniciach.
viac
21.09.2018
Medzištátny futbalový zápas k výročiu Československa
Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa pripravilo ZMO, región JE Jaslovské Bohunice a ZMOS podujatie, na ktorom sa stretnú starostovia z Čiech i Slovenska, aby si pripomenuli túto významnú historickú udalosť. Podujatie sa uskutoční 12. – 13.októbra 2018.
viac
24.05.2022
Obce regiónu Jaslovské Bohunice sa pridali k štrajkovej pohotovosti
Obce a mestá, združené v Združení miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice, podporujú vyhlásenú štrajkovú pohotovosť a aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na protest proti návrhom na zníženie daňových príjmov mestám a obciam z dielne rezortu financií.
viac
15.08.2022
Samosprávy Trnavského kraja organizujú protest v Trnave
Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionalne zdruzenia miest a obci (ZMO) Trnavskeho samospravneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %