Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.01.2022 12:30

ZMOS ohlasuje Digitálny reštart


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska vstupuje do nového roka s agendou Digitálny reštart komunálu. Reaguje tak na doterajšie skúsenosti s poskytovaním rôznych aplikácií pre samosprávy a tiež na dopyt po ucelenej informačno-komunikačnej platforme pre potreby miest a obcí.


Združenie miest a obcí Slovenska pred necelým rokom začalo bezplatne ponúkať informačno-komunikačné platformy pre samosprávy v súvislosti s testovaním obyvateľov. Išlo o rezervačný systém BOOKIO a tiež aplikáciu „Momky na dlani“, ktoré v priebehu šiestich týždňov využilo viac ako 3 milióny ľudí. Ďalšou pomocou, tentokrát pre reštauračné zariadenia bol špeciálny informačný systém na evidenciu zákazníkov, o ktorý prejavili záujem stovky prevádzok. ZMOS bol počas jari úspešný s novelou zákona o obecnom zriadení, ktorá umožnila on-line formy rokovania zastupiteľstiev a ukazuje sa, že mnohým mestám a obciam to v náročnom epidemiologickom období mimoriadne pomohlo. Tieto skúsenosti boli dôvodmi na to, aby sa združenie začalo výrazne viac orientovať na formulovanie ucelenej informačno-komunikačnej platformy.

Digitálny reštart prinesie rôzne reálne riešenia, ktoré budú pomáhať samosprávam, organizáciám cestovného ruchu, obyvateľov, turistom a subjektom v rôznych oblastiach. Budeme sa venovať mobilite, komunikácií, bezpečnosti, osvetleniu, životnému prostrediu, odpadu, infraštruktúre a cestovnému ruchu. Prinesieme napríklad riešenia ako motivovať ľudí prejsť z automobilovej dopravy na alternatívnu dopravu, ako sa pripraviť a zarobiť na elektrickej doprave, ako ochrániť múdro majetok a ľudské životy, vysvetlíme, že LED osvetlenie sa nerieši správne, ako digitálne komunikovať s občanom a priniesť mu cez webový portál a mobilnú aplikáciu pomocníka na každý deň, ako vybudovať digitálny turizmus na Slovensku a ďalšie príklady dobrej praxe.

Súčasťou Digitálneho reštartu budú tematické workshopy a semináre, ktoré sa sústredia na porovnávanie dosiahnutých úspechov a získaných pozitív zo strany miest a obcí. Hlavným partnerom tejto agendy je spoločnosť ANTIK TELEKOM. Neostane ale len pri slovách a diskusiách. Pri každej téme získajú jej účastníci zaujímavé balíčky pre začatie smart riešenia v ich samospráve, alebo organizácií cestovného ruchu.  

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2021
ZMOS chce pomôcť MOMkám s agendou pri testovaniach
Združenie miest a obcí Slovenska po rezervačnom systéme Bookio, ktorý je pre testovanie na COVID-19 využívaný bezplatne a portáli o MOMkách na dlani avizuje ďalšiu pomoc samosprávam. Aktuálne sa týka byrokracie pri vedení MOMiek.
viac
04.01.2022
ZMOS prichádza s enviroakadémiou
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil on-line službu „Pomocná ruka“
Združenie miest a obcí Slovenska dnes zriadilo on-line službu „Pomocná ruka“. Táto služba mnohým pomohla počas prvého obdobia koronakrízy a veríme, že bude rovnako užitočná aj v tomto období.
viac
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %